Quantcast
Channel: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Viewing all 735 articles
Browse latest View live

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

$
0
0
Υπό του Γεωργίου Δημ. Αποστόλου Δρ. θεολογίας, πρώην Σχολικού Συμβούλου
                                                    

Γνωστό σε όλους μας είναι, ότι ο σημερινός άνθρωπος της κατανάλωσης -μέχρι πρότινος, έχει αλλάξει τις διαχρονικές αρχές και τις αξίες του. Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές των  πιστεύω του ανθρώπου, που διαδόθηκαν και επιβλήθηκαν πολύ εύκολα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οδήγησαν σε ουσιαστική τροποποίηση της ζωής του ανθρώπου με επικίνδυνες συνέπειες για την κτίση αλλά και για την ίδια την ύπαρξή του.
Βρισκόμενοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική καμπή, αλλά πρώτιστα ηθική, που περνά η Πατρίδα μας, με τις πολλές αυτοκτονίες, σαν εκπαιδευτικοί  και ειδικότερα σαν θεολόγοι, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι, χωρίς να καταθέσουμε την θέση της Ορθόδοξης Πατερικής Παράδοσης.
Γνωστός Πνευματικός, μου έλεγε: «Κύριε Γ., το ’40 ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, σήμερα χάνει και την ψυχή του με την αυτοκτονία».
Αυτός, λοιπόν, είναι και ο λόγος που με οδήγησε ώστε το θέμα  κατά τη σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών, να είναι : «Η αξία του ανθρωπίνου σώματος και της ανθρώπινης ζωής, κατά τους Τρεις Ιεράρχες».
Ηπλούσια σκέψη, των απαράμιλλων και ανυπέρβλητων, Τριών Ιεραρχών, αλλά και ολόκληρη η Πατερική Θεολογία, έχοντας ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα, δεν παρέλειψαν στα συγγράμματά τους, να αναφερθούν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο σ’ αυτό το θέμα.         
Κατ’ αρχάς  πίστευαν στην ισόρροπη ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου, με την γύμναση - άσκηση και του σώματος και της ψυχής, που στόχο είχε την κατάκτηση της αρετής.
Σ’αυτό το κορυφαίο γεγονός όπου εξυμνείτο το ανθρώπινο σώμα, ο αθλητής ακόμα και κατά την αρχαιότητα έπαιρνε σαν έπαθλο τον «κότινο», δηλαδή ένα στεφάνι από άγρια ελιά και οι νικητές εθεωρούντο πρόσωπα σεβαστά.  Έτσι και στην Εκκλησία του Χριστού, ο αθλητής - ασκητής αμείβετε με τον «στέφανο της δικαιοσύνης» (βλ. 2 Τιμόθ. 4:8), όπως ακούμε στον ύμνο της Ακολουθίας του Μυστηρίου του Γάμου: «Άγιοι μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες,…».  
Στη εποχή μας, όλοι γνωρίζουμε ότι η Παγκόσμια κοινότητα κόπτεται για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, ακόμη δε και των ζώων, αλλά όμως όλοι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των πρακτικών και εκτροπών κατά της ανθρώπινης ζωής. Όλες αυτές οι ψυχικές, ηθικές και κοινωνικές πρακτικές και αμαρτήματα κατά της ανθρώπινης υπάρξεως που αφορούν κυρίως στις σεξουαλικές διαστροφές, όπως την ανδρική ομοφυλοφιλία, την παιδεραστία, τον λεσβιασμό, το εμπόριο λευκής σαρκός - πορνεία, την πορνογραφία, τα ναρκωτικά, το AIDS, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σατανισμό και γενικότερα τις καταστροφικές λατρείες με την πλύση εγκεφάλου και τις τεχνικές ελέγχου του νου, αποδεικνύουν το αντίθετο, προσβάλλοντας και απορρίπτοντας τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου.
Όμως οι πληγές κατά της ανθρώπινης ζωής δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζονται για να φανερώσουν σ’ όλο τους το μεγαλείο την πτώση του ανθρώπου, όπως επιγραμματικά σημειώνει και ο ψαλμωδός, ο οποίος στο ερώτημα: «τι έστιν άνθρωπος »; Ψαλ.8:5, απαντά: «ηλάττωσας αυτόν βραχύ τι παρ’αγγέλους, δόξη και τιμή εστεφάνωσας αυτόν» (Ψαλ. 8:6). Δυστυχώς ο ταλαίπωρος άνθρωπος, μετά την πτώση «παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς»Ψαλ.48:13.                                                          
Οι σύγχρονες βαρβαρικές πρακτικές, όπως τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών και αποικιοκρατικών ή νεοαποικιοκρατικών καθεστώτων, με τους πολέμους, τις εθνικές εκκαθαρίσεις, τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τα απομονωτήρια φυλακών (λευκά κελιά), την απομόνωση με τις μεθόδους λειτουργίας της σκέψεως, τα φρικτά βασανιστήρια, την θανατική ποινή, την εντεταλμένη αυτοκτονία ή αυτοχειρία, τον ακρωτηριασμό, όλα αυτά φανερώνουν με φρικτό τρόπο τα φαινόμενα της παρακμής του σύγχρονου πολιτισμένου ανθρώπου.
Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν τέλος οι ηθικοί φραγμοί του ανθρώπινου νου μπρος στις πρακτικές εξουσίας του ανθρώπου, οι οποίες δημιουργούν χίλια - δυο ηθικά διλήμματα με την τεχνητή γονιμοποίηση, την αντισύλληψη, την προγεννητική διάγνωση, την επιλογή του φύλου, τις αμβλώσεις, την εξωσωματική γονιμοποίηση με τις φέρουσες μητέρες δηλαδή τις αντικαθιστώσες ή τις αναπληρωματικές, τον νεομαλθουσιανισμό με την αντισύλληψη, τον αυτοακρωτηριασμό με τη στείρωση και τον ευνουχισμό, τις μεταμοσχεύσεις από ζώντα ή νεκρό δότη, την ευθανασία και τέλος με την κλωνοποίηση.
Όλα αυτά δηλώνουν τα «δικαιώματα» του ανθρώπου επί της ζωής του ή της ζωής των άλλων, που οδηγούν στον θάνατο κατά τον Απ. Παύλο: «τα οψώνια της αμαρτίας, θάνατος» Ρωμ. 6:13.
Όμως τις ηθικές υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του ανθρώπου προς τη ζωή του, που απορρέουν από την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, ποιος θα μας τα διδάξει, εάν δεν έχουμε γνώμονα την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, την διδασκαλία των σημερινών εορταζόμενων Αγίων μας;
Η αξία της ζωής του ανθρώπου κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός και ο Δοτήρ της ζωής του και μάλιστα δημιουργημένος «κατ’ εικόνα» Θεού με στόχο-προορισμό «το καθ’ ομοίωσιν» Γεν. 1:26.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, δια της προικοδοτήσεως έλαβε από τον Θεό τη δύναμη να γίνει και πραγματικά όμοιος προς τον Θεό. Έτσι κατά την παρατήρηση του Μ. Βασιλείου το «κατ’ εικόνα» σημαίνει «δυνάμει», το δε «καθ’ ομοίωσιν» δηλώνει να γίνει ο άνθρωπος «ενεργεία» όμοιος προς Αυτόν, έχοντας αποκτήσει τα πνευματικά (θεϊκά) χαρίσματα δηλαδή το λογικό, την ελεύθερη θέληση, τη συνείδηση και τη δημιουργικότητα.
Αυτό δηλώνει, ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό και διαλογικό ον κατά το πρότυπο της Αγίας Τριάδος. Άλλωστε και ο Χριστός θέλοντας να δηλώσει την κοινωνικότητα των μελών της Εκκλησίας Του, είπε: «Ου γαρ εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών» Ματθ.18:20. Αλλά και μέσα στους κόλπους της αρχαίας Εκκλησίας-νέας κοινωνίας, το ίδιο κυριαρχεί: «Unus christianus, nullus christianus» δηλ.(ένας χριστιανός, κανένας χριστιανός).
Πράγματι η ζωή του ανθρώπου μακριά από την κοινωνία με το Θεό αποτελεί διαδικασία αυτομηδενισμού. Γι’ αυτό και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής χωρίς το Θεό αποτελεί ματαιοπονία. Ας ακούσουμε τον ειδήμονα Μ. Βασίλειο, ο οποίος μεταξύ των άλλων επιστημών είχε σπουδάσει αστρονομία και ιατρική, να τονίζει: «τούτο έστιν το κακόν, η του Θεού αλλοτρίωσις».                 
Η αλλοτρίωση και η άρνηση λοιπόν του Θεού, οδήγησε στην άρνηση της αγάπης, με επακόλουθο τη μοναξιά και την αυτοκτονία και ως φυσιολογική διέξοδος παρουσιάστηκε το έγκλημα και η αναρχία. «Ιδού λοιπόν», γιατί λέει ο γέρο Καραμαζώφ στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκυ, «εάν δεν υπάρχει Θεός, το παν επιτρέπεται…»                                                       
Ο άνθρωπος, λοιπόν, που δε βρίσκεται κοντά στο Θεό είναι ουσιαστικά νεκρός, έστω και αν εμφανίζεται ως ζωντανός, καθώς αναφέρει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη του: «ότι όνομα έχεις ότι ζης και νεκρός ει» Αποκ. 3:1, και δε βρίσκει ο άνθρωπος την αιώνια ζωή, αν δεν επιστρέψει στο Θεό. Επιγραμματικά ο ιερός Αυγουστίνος θα τονίσει: «Η καρδιά μας είναι ανήσυχη ώσπου ν’ αναπαυθεί στο Θεό».
Ο ανήθικος βίος είναι γνωστό, επιφέρει μοιραία και την απώλεια του αξιώματος, οπότε ο άνθρωπος κατατάσσεται μεταξύ των ζώων. Διότι δεν είναι αρκετό να έχει κανείς μορφή ανθρώπου δια να είναι άνθρωπος, αλλ’ απαιτείται και η αρετή. Πιο συγκεκριμένα ο «τρισμάκαρ» Χρυσόστομος ορίζει τον άνθρωπο ως εξής: «Άνθρωπος γαρ έστιν, ουχ όστις απλώς χείρας και πόδας έχει ανθρώπου, ουδ’ όστις εστί λογικός μόνον, αλλ’ όστις ευσέβειαν και αρετήν μετά παρρησίας ασκεί», και συνεχίζει ο ιερός πατήρ συμβουλεύοντας: «Τον άνδρα ουκ από των ιματίων, μάλλον δε ουδέ από του σώματος, αλλά από της ψυχής επαινείν».
Ο άνθρωπος, λοιπόν,  αποτελεί το δημιούργημα που βρίσκεται πλησιέστερα προς το Δημιουργό και δεν είναι μόνο θεόπλαστος, δηλ. δημιούργημα διαμορφωμένο με τη θεία βούληση, αλλά και θεόπνευστος, αφού δημιουργήθηκε με την πνοή του θεού. Γι’ αυτό βλέπουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των  Πατέρων της Εκκλησίας για τον άνθρωπο, αφού ασχολήθηκαν και μόχθησαν για να τον γνωρίσουν και να τον βοηθήσουν. Δεν δίστασαν μάλιστα οι Τρεις Ιεράρχες να τονίσουν παράλληλα προς την πνευματική και διανοητική υπεροχή, την ελευθερία βουλήσεως και το αυτεξούσιο του ανθρώπου, τη μυϊκή του κατωτερότητα έναντι των άλλων ζωντανών οργανισμών, για να τεκμηριώσουν με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την ετερότητα, αλλά και την υπεροχή του ανθρώπου, τον οποίο ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ο Ναζιανζηνός χαρακτήρισε ως «πολυτροπώτατον των ζώων και ποικιλώτατον».
Ο «ουρανοφάντωρ του Χριστού» Μ. Βασίλειος, αυτός ο υπέροχος συγγραφέας και μεγάλος δάσκαλος της οικουμένης για να μας δώσει αυτή τη διαφορά, λέει ότι: «Όρθιον έπλασε μόνον των ζώων τον άνθρωπον, ίνα και εξ αυτού του σχήματος ειδής ότι εκ της άνωθεν συγγενείας εστίν η ζωή του. Τα μεν γαρ τετράποδα πάντα προς την γην βλέπει και προς την γαστέρα νένευκεν».
Αλλά και ο «χρυσόρρειθρος ποταμός» Χρυσόστομος (Μεγαλυνάριο, 13ης Νοεμβρίου), πλέκοντας το εγκώμιο του ανθρώπου, αναφέρει: «Και τον βραχύν τούτον και τρίπηχυν και τοσούτω των αλόγων ελάττωνα κατά την του σώματος ισχύν, υψηλότερον πάντων εποίησε, λογικήν ψυχήν αυτώ χαρισμένος, όπερ εστί μάλιστα τιμής τεκμήριον…». Γι’ αυτό ο Μ. Βασίλειος θα σημειώσει: «…όσον λείπει (τω ανθρώπω) τη δύναμη του σώματος, τοσούτον περίεστι τη του λογισμού κατασκευή».  Επανερχόμενοι και πάλι στον ιερό Χρυσόστομο θα γράψει ότι για τον άνθρωπο «…ο ήλιος φαίνει και σελήνη τρέχει, και αήρ εξεχύθη και πηγαί βρύουσι, και θάλασσα ηπλώθη…».                                                            
Είναι δηλαδή, όπως λέγουν πολλοί Πατέρες, ένα ενδιάμεσο ον μεταξύ Δημιουργού και δημιουργημάτων, το οποίο ο Θεός εγκατέστησε στον κόσμο ως βασιλέα και ιερέα. Ο δε ιερός Χρυσόστομος προσδιορίζοντάς το λέγει: «Εκ δύο συγκείμενος ουσιών, της μεν αισθητής, της δε νοητής και εν ουρανώ και εν γη συγγένειαν έχων…», και ο Μ. Βασίλειος συμπληρώνοντας χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σύνθετο εκ ψυχής και σώματος, τα οποία δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, και καταλήγει ο ιερός Χρυσόστομος, αλλά το ένα φροντίζει το άλλο, από τη δημιουργία του.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, αυτός ο «ναός» του Θεού, βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Δημιουργού και δημιουργημάτων γι’ αυτό τέθηκε από το Θεό σαν άρχοντας επί της γης, ως «βασιλεύς, βασιλευόμενος άνωθεν», και κατά τον ποιητή του «Ποιητού του ουρανού και της γης» άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, αυτός καλείται να εργάζεται, σαν καλός οικονόμος του Θεού, την κτίση που τον τοποθέτησε και του πρόσφερε ο Θεός. 
Η Αγία Γραφή τονίζει τη μεγάλη αξία του σώματος και ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη ξεχωρίζει το ανθρώπινο σώμα από κάθε άλλο, λόγω ακριβώς της σύνθεσης του ανθρώπου και από αόρατη φύση, και κατά τη θεολογική διατύπωση του Απ. Παύλου προς τους Κορινθίους «ναός Θεού έστε» 1 Κορ.3:16 και «ναός του Αγίου Πνεύματος» 1 Κορ.6:19.
Γι’ αυτό, ο χριστιανός παράλληλα προς τη φροντίδα της ψυχής φροντίζει και για το σώμα του, σύμφωνα με το θείο θέλημα, και αποφεύγει να το βεβηλώνει γιατί: «ουκ  οίδατε ότι ναός Θεού έστε  και το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν; ει τις τον ναόν του Θεού φθείρει, φθερεί τούτον ο Θεός…» 1 Κορ.3:16 - 17, θα πει και πάλι ο απ. Παύλος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε τον θάνατο του σώματος που είναι  ο χωρισμός του από την ψυχή και τον θάνατο της ψυχής που είναι ο χωρισμός αυτής από τη ζωοποιό ενέργεια του Αγ. Πνεύματος.
Ο ιερός Χρυσόστομος αισθάνεται υποχρεωμένος να εξηγήσει λεπτομερέστερα, με τη βοήθεια κειμένων του Απ. Παύλου (πρβλ. Ρωμ.7:23), το γεγονός, ότι το σώμα μετά την αδαμική πτώση δε χάθηκε, δεν άλλαξε οντολογικά, δεν απέκτησε φύση διαφορετική από αυτήν που του έδωσε ο Θεός.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Τρεις Ιεράρχες αυτοί οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας οι οποίοι αγαπούν με πάθος τα γράμματα, τη μόρφωση και τις σπουδές, βρέθηκαν στην ανάγκη να καταδικάσουν τις υποτιμητικές για το ανθρώπινο σώμα αιρέσεις.
Έτσι ο ιερός Χρυσόστομος επιτυγχάνει να απαλλάξει το σώμα (σάρκα) από τη θεώρησή του ως αμαρτωλό και να προσθέσει ακόμα, ότι ως έργο Θεού είναι «καλόν λίαν» και «κατάλληλο» για την επίτευξη της αρετής, εάν ο άνθρωπος αγωνίζεται πνευματικά. Για το λόγο αυτό ο πατήρ Δημ. Στανιλοάε θα πει χαρακτηριστικά: «Μέσα από τους ανθρώπους που με πλησιάζουν με το σώμα τους και τις ανάγκες τους για να βοηθηθούν από μένα,…βλέπω την ανάγκη να υπηρετήσω το Θεό με το σώμα μου».
Παράλειψή μας θα ήταν να μην αναφέρουμε εδώ, το θεσπισμένο με την ευλογία του Θεού κατά τη δημιουργία, μυστήριο του γάμου (πρβλ. Γεν.2:18), το οποίο καθαγιάζει και ο Χριστός στο γάμο της Κανά της Γαλιλαίας (βλ. Ιωαν.2:1 - 11), αλλά και ο Απ. Παύλος τονίζει ότι είναι «μέγα μυστήριο εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» Εφεσ.5:32, για να κατανοηθεί η αξία της ανθρώπινης σαρκός.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το σώμα του ανθρώπου από την πρώτη ημέρα της γεννήσεως του. Αρχή και ρίζα της εν Χριστώ Οικονομίας, λοιπόν, είναι η Ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιωάν. 1:1 – 5:9 - 18, με επίκεντρο το στίχο: «Και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν…» Ιωαν.1:14, όπου εκφράζονται οι θεμελιώδεις αλήθειες της χριστιανικής πίστεως. Γι’ αυτό τα Χριστούγεννα αποτελούν κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την «μητρόπολιν πασών των εορτών.
Έτσι, λοιπόν, η περιφρόνηση του σώματος δεν έχει καμία θέση στο χριστιανισμό. Ο  χριστιανισμός αποστρέφεται και πολεμά το σαρκικό φρόνιμα, όχι όμως και τη σάρκα.
Παρερμηνείες από μέρους των μοναχών του νοήματος του γάμου και αρνητικές διατυπώσεις εναντίον του, καταδικάστηκαν από τους ασκητές Πατέρες της Εκκλησίας, με τόση ένταση, ώστε να φθάσει κάποτε ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος να ισχυρίζεται ότι οι παρθένες των αιρετικών που παρθενεύουν επειδή θεωρούν το γάμο ακάθαρτο, είναι χειρότερες και από πόρνες.
Δε πρέπει να λησμονούμε επίσης τις αντιλήψεις των Πλατωνικών και νεοπλατωνικών φιλόσοφων, όπως του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα, του Πλωτίνου, του Μ. Αυρηλίου, οι οποίοι εξετάζοντας τον άνθρωπο από μια δυαρχική άποψη θεωρούν την ψυχή θεία, αλλά το σώμα φυλακή και πηγή μολυσμού, γι’ αυτό δε 
και άξιο περιφρονήσεως, «καταπιέσεως και εξουθενώσεως».                                   Αλλά και η στρεβλή αντίληψη και διδασκαλία  των αιρετικών Μανιχαίων,  καθώς και των Μαρκιωνιτών, αλλά και ο δοκητισμός, καταδικάστηκαν σύντομα από την Εκκλησία .    
Η χριστιανική παράδοση, στην αυστηρότερη και πλέον μοναστική μορφή της, είναι αντίθετη προς την αντίληψη ότι το σώμα είναι κάτι το ευτελές και ανάξιο φροντίδας και ότι από τη φύση του είναι κακό ή ότι είναι άσχετο προς την εξέλιξη της ζωής του ανθρώπου εν Χριστώ.
Κανένα πράγμα, που κτίστηκε από το Θεό και που χρησιμοποιείται κατά Θεόν, δεν είναι κακό. «Ουδέ ο κόσμος κακός, αλλά τα πάθη. Ουδέ η φύσις, αλλά το παρά φύσιν… ουδέ τα μέλη του σώματος, αλλ’ η τούτων παράχρησις». Ο δε ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι ενώ οι Πρωτόπλαστοι είχαν σώμα, δεν είχαν ανάγκη «μηδενός των σωματικών» καθάπερ οι άγγελοι. Αναφερόμενος δε στο θέμα της αξίας της Θείας Ενανθρωπήσεως για τον άνθρωπο, υπογραμμίζει: Ο Θείος Λόγος ούτε ανέλαβε φύση διαφορετική από τη δική μας, ούτε μετέτρεψε αυτήν σε άλλου είδους ουσία. Απλώς ανέλαβε την φύση μας αναμάρτητα και την έκανε  αθάνατη.
Άλλωστε η αξία του ανθρωπίνου σώματος φαίνεται και από τα αναρίθμητα θαύματα  του Κυρίου μας, ο οποίος μεριμνά για τις σωματικές ανάγκες του ανθρώπου. Επίσης, αυτή η δόξα του  φαίνεται και στην Ορθόδοξη Αγιογραφία όπου τα ανθρώπινα σώματα απεικονίζονται καθαγιασμένα και σε κατάσταση 
δόξας και όχι λειψά.    
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιερά λείψανα των αγίων μας, τα οποία τιμούμε και σεβόμαστε και όπως λέει και ο ψαλμωδός: «Κύριος φυλάσσει πάντα τα οστά αυτών, εν εξ αυτών ου συντριβήσεται» Ψαλμ.33:21, γιατί είναι σκεύη της Χάριτος του Θεού και φορείς της αγιαστικής Του δόξας.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πλέκει το εγκώμιο των μαρτύρων, λέγοντας: «Τοιούτος της Εκκλησίας ο θησαυρός, νέους και παλαιούς έχων μαργαρίτας» και συνεχίζει: «όσα γαρ ουκ ισχύει πλούτος και χρυσίον, τοσαύτα ισχύει μαρτύρων λείψανα»,τα οποία χαρακτηρίζονται ως «θησαυρός ατίμητος», και καταλήγει: «δια τούτο μάλιστα φιλώ των μαρτύρων τας μνήμας, και ασπάζομαι».
Ολόκληρη, λοιπόν, η Ορθόδοξη Θεολογία προβάλλει με σαφήνεια τη σπουδαιότητα που έχει το ανθρώπινο σώμα στο λυτρωτικό σχέδιο, γιατί τη Βασιλεία του Θεού την κερδίζει και με το σώμα, όπως παρατηρεί και ο Τερτυλλιανός, λέγοντας: «η σάρκα είναι άξονας της σωτηρίας» (caro salutis est cardo).
Όσον αφορά την Πατερική διδασκαλία για το ανθρώπινο σώμα, συνοψίζεται στη φράση του αββά Ποιμένα και δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεως. «Ημείς ουκ εδιδάχθημεν σωματοκτόνοι, αλλά παθοκτόνοι». Η άσκηση δηλαδή, δεν στρέφεται ενάντια στο σώμα, αλλά ενάντια στα πάθη και στο σαρκικό φρόνημα. Το πάθος, όμως, είναι έκφραση εγωκεντρισμού και γι’ αυτό άσκηση σημαίνει εγωκτονία και παθοκτονία. Και όλα αυτά γιατί η Πατερική διδασκαλία θεωρεί τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα, που η θεοποίησή του συνίσταται όχι στην αποδέσμευση της ψυχής από τα δεσμά του σώματος και του αισθητού κόσμου, αλλά στην απελευθέρωση ολόκληρης της ψυχοσωματικής υπόστασης, από τη σφαίρα της φθοράς και του θανάτου, στην οποία έχει περιέλθει.
Ο αγιασμός, λοιπόν, είναι δωρεά του Θεού και έχει σαν  αποτέλεσμα την εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου. Έτσι η Πρόνοια του Θεού προς τον κόσμο εκδηλώνεται και μέσω των αγίων και των ιερών λειψάνων αυτών που αποτελούν δείγματα του αφθαρτισμού και της ύψωσης της ύλης στο αρχαίο της κάλλος, από το Άγιο Πνεύμα και από αυτόν τον κόσμο.
Η Εκκλησία, λοιπόν, «επιδιώκοντας τον εξαγιασμό του ανθρώπου και την αποξένωση από τα πάθη του, δια της γυμνασίας του σώματος και της ψυχής καταφάσκει στην άσκηση  σύμφωνα πάντα με την αποστολική ρήση «η σωματική γυμνασία προς ολίγον εστί ωφέλιμος, η δε ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμός έστιν»  1 Τιμ.4:8.
Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι, στη μοναξιά και την αλλοτρίωση του σημερινού ανθρώπου, που είναι πνευματικό φαινόμενο, το Ορθόδοξο ασκητικό ήθος  δείχνει στον άνθρωπο τα όρια της ευθύνης και τα πλαίσια δράσεως και κυριαρχίας του, ώστε να αναγνωρίσει ότι το σώμα του σαν «ναός του Αγίου Πνεύματος» είναι δώρο της αγάπης του Θεού.
Αυτό βοηθά τον άνθρωπο περισσότερο στην κοινωνική του συμβίωση, τον κάνει πιο εύσπλαχνο και φιλάνθρωπο και κατά συνέπεια κοινωνικότερο, γεγονός που κατάφεραν με τη διδασκαλία, τη δράση και την αγιότητά τους οι σημερινά εορταζόμενοι Διδάσκαλοι της οικουμένης, ποιμένες και άγιοι Τρεις Ιεράρχες. Ας τους μιμηθούμε!                                                                                                                                                                                                                                     

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ

$
0
0
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού


ΟΚύριος ημών Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο και έγινε άνθρωπος για να απολυτρώσει το ανθρώπινο γένος από τη σκλαβιά της αμαρτίας. Να τον αναστήσει πνευματικά, διότι η αμαρτία και η φθορά τον είχαν καταντήσει πνευματικά νεκρό. Να του δώσει τη δυνατότητα να επανασυνδεθεί με το Θεό και την προοπτική της αιώνιας ζωής. Ως αποκλειστικό μέσο πραγμάτωσης της σωτηρίας ίδρυσε την αγία Του Εκκλησία, για να είναι στους αιώνες το υπέρτατο θεραπευτήριο των ψυχών και η μοναδική θύρα της αιώνιας ζωής. Ίδρυσε την Εκκλησία Του να είναι μία, αγία, ακατάλυτη, αιώνια.
Οδιάβολος όμως, ο οποίος μισεί τα έργα του Θεού και ιδιαιτέρως τον άνθρωπο, το τελειότερο δημιούργημά Του, έχει ως πρωταρχικό του στόχο να γκρεμίσει την Εκκλησία, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως μέσω Αυτής σώζονται τα ανθρώπινα πρόσωπα. Όμως η Εκκλησία του Χριστού μένει άτρωτη από τις επιθέσεις του, διότι η Εκκλησία μας είναι το ίδιο το Σώμα του Λυτρωτή μας. Εκείνο όμως που καταφέρνει είναι να αποσπά πιστούς από τη σωτήρια αγκαλιά Της, μέσω των σχισμάτων και των αιρέσεων. Η ιστορία της Εκκλησίας μας από την ίδρυσή Της ως τα σήμερα είναι γεμάτη δυστυχώς από διαιρέσεις και σχίσματα, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού για τον άνθρωπο έργου του διαβόλου.
Το τραγικότερο γεγονός στην εκκλησιαστική μας ιστορία είναι το λεγόμενο σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας, που έγινε το 11οαιώνα. Ύστερα από μια προοδευτική επέλαση, για τριακόσια περίπου χρόνια, των αιρετικών Φράγκων, κατέλαβαν το 1009 το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Δύσεως και το νόθευσαν με τις αιρετικές τους κακοδοξίες, τις οποίες είχε καταδικάσει ήδη η αδιαίρετη Εκκλησία. Το 1054 ο καταληψίας του θρόνου της Ρώμης, απέκοψε το δυτικό κομμάτι από τη μια και αδιαίρετη Εκκλησία του Χριστού και έφτιαξε δική του «εκκλησία» την οποία ονόμασε «Καθολική», κλέβοντας το αρχαίο αυτό προσδιορισμό της Εκκλησίας. Οι αφορμές του σχίσματος ήταν πολλές, αλλά η αιτία μία: να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Φραγκικής καταγωγής πάπα να καταργηθεί το συνοδικό – δημοκρατικό σύστημα της Εκκλησίας και να καταστεί ο ίδιος μονοκράτοράς Της.
Εφ’ όσον η Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα διασπασμένη σε Ανατολική και Δυτική, αυτό είναι αδύνατον, διότι μία από τις δύο είναι η αληθινή Εκκλησία. Η Ανατολική Εκκλησία, η Ορθοδοξία μας, με τον απόλυτο σεβασμό στην παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας, χωρίς καμιά καινοτομία, και με οδηγό τους θεοφόρους Πατέρες, καταδείχτηκε η αληθινή Εκκλησία του Χριστού, είναι η αληθινή Εκκλησία.  Το ότι ο παπισμός δεν είναι η αληθινή Εκκλησία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά την αποτοίχισή του από την μία Εκκλησία, συνοδεύτηκε με την υιοθέτηση μιας σειράς αιρετικών και κακοδόξων πίστεων και πρακτικών, άγνωστα στην αρχαία Εκκλησία, αποδεικνύοντας ότι η παπική «εκκλησία» δεν είναι η αληθινή Εκκλησία του Χριστού, αλλά μια καινοτόμος νέα αίρεση.    
Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μετά το σχίσμα, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ο άγιος Γεννάδιος, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κ.α. καθώς και σύγχρονοι πατέρες και θεολόγοι, όπως ο άγιος Νεκτάριος και ο όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, απέδειξαν ότι ο παπισμός όχι μόνο βρίσκεται σε πλάνες, αλλά αποτελεί τη μήτρα των συγχρόνων αιρέσεων. Από τα σπλάχνα του παπισμού ξεπήδησε ο προτεσταντισμός τον 16οαιώνα, με τις χιλιάδες αιρετικές και βλάσφημες «εκκλησίες» του. Επί πλέον, όπως απέδειξε ο όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ο παπισμός αποτελεί τη βάση του συγχρόνου αθέου ευρωπαϊκού ουμανισμού, ο οποίος εναντιώθηκε απόλυτα απέναντι στο Θεό και κήρυξε το «θάνατό» Του!
Ας δούμε τις πιο σημαντικές καινοτομίες και κακοδοξίες που υιοθέτησε η παπική «εκκλησία», οι οποίες την διαφοροποιούν από την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, και οι οποίες είναι τα ανυπέρβλητα εμπόδια για την επανένωσή της με την Ορθοδοξία.
1.Το Filioque. Η αυθαίρετη παραποίηση του Ιερού Συμβόλου της Πίστεως (του «Πιστεύω»), με την προσθήκη «και εκ του Υιού»της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος, ανατρέποντας τη θεμελιώδη αρχέγονη περί της Αγίας Τριάδος πίστη της Εκκλησίας μας, με τραγικές συνέπειες για τη σωτηρία των πιστών.
2.Η Κτιστή Χάρη. Θεωρεί τη Θεία Χάρη κτιστή και όχι άκτιστη, όπως διδάσκει η Εκκλησία μας. Αυτό έχει ως τραγική συνέπεια να μην είναι δυνατή η σωτηρία του ανθρώπου, διότι το κτιστό δε μπορεί να σώσει άλλο κτιστό. Επίσης αρνείται ο παπισμός την κατά χάριν θέωση του ανθρώπου και διδάσκει την ηθική του εξύψωση.
3.Η υποβίβαση του Θεού σε αντικείμενο γνώσης του ανθρώπου.Hλεγόμενη σχολαστική θεολογία του μεσαιωνικού παπισμού έφτασε σε απίστευτες υπερβολές, δίνοντας στο ανθρώπινο μυαλό τη δυνατότητα να «κατανοεί» και να ερμηνεύει τα πάντα, ακόμη και τη φύση του Θεού. Αυτό είχε ως τραγική συνέπεια την «κατανόηση» ενός «θεού» διαφορετικού από τον αληθινό Θεό της Εκκλησίας, αποκύημα ανθρώπινης φαντασίας, με αποτέλεσμα την απόρριψη αυτού του «θεού» από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και εν τέλει την ολοκληρωτική άρνηση του αληθινού Θεού.    
4.Το πρωτείο του πάπα. Πρόκειται για την παράλογη και αντιχριστιανική απαίτηση του πάπα να ηγείται, ως μονοκράτορας, σε όλη την Εκκλησία, ως δήθεν διάδοχος του αποστόλου Πέτρου, καταργώντας το συνοδικό – δημοκρατικό σύστημά Της. Με μια σειρά πλαστών και χαλκευμένων μεσαιωνικών εγγράφων ανακήρυξε τον εαυτό του αντιπρόσωπο του Χριστού στη γη και φορέα όλων των εξουσιών.
5.Το αλάθητο του πάπα. Πρόκειται για άλλη παράλογη και άκρως αντιχριστιανική απαίτηση του πάπα να διεκδικεί το αλάθητο ανθρώπου, ότι δηλαδή, δε σφάλει και ως εκ τούτου οι όποιες αποφάσεις του πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την Εκκλησία και οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κύρος και από αυτές τις Οικουμενικές Συνόδους. Το αλάθητο του πάπα έγινε δόγμα πίστεως κατά τη Α΄ Βατικάνειο Σύνοδο του 1870!
6.Η «μαριολατρία». Ο υπερτονισμός της τιμής στη Θεοτόκο σε σημείο να αγγίζει τη λατρεία του Τριαδικού Θεού. Για να στηριχθεί αυτή η καινοτομία θεσπίσθηκε η αιρετική πίστη στην «άμωμη σύλληψη της Θεοτόκου». Σε κάποιες περιπτώσεις η Θεοτόκος έχει ανυψωθεί σε «θεά»!
7.Οι αξιομισθίες των αγίων. Ο πάπας διεκδικεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα «περισσεύματα» των  καλών πράξεων των αγίων και να τα διαθέτει, και το χειρότερο να τα πουλά, σε όποιον του λείπουν καλές πράξεις. Πρόκειται για τα συγχωροχάρτια, τα οποία στάθηκαν αφορμή για την αποσκίρτηση των προτεσταντών από τον παπισμό το 16οαιώνα.
8.Η πίστη στο «καθαρτήριο». Διδάσκει πως ορισμένες ψυχές μετά το θάνατο βρίσκονται σε κατάσταση «κάθαρσης», για να τύχουν της σωτηρίας, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι μετά θάνατον δεν υπάρχει μετάνοια. Ο πάπας μπορεί να τις λυτρώσει με τα περισσεύματα των καλών πράξεων των αγίων, που έχει την εξουσία να διαχειρίζεται!
9.Η ικανοποίηση της θείας δικαιοσύνης. Απογυμνώνει την υπέρτατη απολυτρωτική θυσία του Κυρίου από τη μυστική της διάσταση και της προσδίνει νομικό χαρακτήρα, ότι δηλαδή η θεία δικαιοσύνη ικανοποιήθηκε από την ανθρώπινη αμαρτία δια του σταυρικού πάθους του Χριστού! Αυτό έχει ως συνέπεια να θεωρείται η σωτηρία του πιστού ως προϊόν δοσοληψίας με το Θεό και όχι ως αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού και της ελευθερίας του ανθρώπου. 
10.Η μετατροπή της παπικής «εκκλησίας» σε κοσμικό κράτος. Το αρχέγονο και σεβάσμιο πατριαρχείο της Δύσεως μεταβλήθηκε σε κοσμικό κράτος, με την ονομασία Κράτος του Βατικανού, με βασιλιά τον πάπα, με πρωθυπουργό, με υπουργούς, με κρατικές λειτουργίες, με τράπεζες, με διπλωματικές υπηρεσίες, με πρεσβευτές σε όλα τα κράτη (νούτσιους) κλπ. Η συνταύτιση επίσης του παπισμού με φεουδαρχικά, απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα αποτελεί όνειδος για την ιστορία του Χριστιανισμού.
11.Η ιεροκρατία. «Εκκλησία» κατά τον παπισμό είναι το ορατό της σχήμα: ο πάπας και ο παπικός κλήρος, που έχει δηλώσει υποταγή σε αυτόν και όχι το σύνολο του λαού του Θεού (κληρικοί και λαϊκοί), όπως δοξάζει η Ορθοδοξία μας.
12.Η τέλεση της Θείας Λειτουργία με άζυμο  άρτο (χωρίς προζύμι) και η μη μετάδοση στους πιστούς του αγιασμένου οίνου.
13.Η καθιέρωση του βαπτίσματος δια ραντισμού, όχι δια καταδύσεως στην κολυμβήθρα.
14.Η μετάδοση του Χρίσματος στην ηλικία των 12 ετών.
15.Ο αθέμιτος προσηλυτισμός μέσω της διαβόητης «Ουνίας». Πρόκειται για τη δολιότερη πράξη κατά της Ορθοδοξίας μας. Παπικοί «κληρικοί» έχουν ως έργο τους να εξαπατούν τους Ορθοδόξους πιστούς, παίρνοντας το ορθόδοξο σχήμα, τελούν λειτουργίες με το ορθόδοξο τυπικό, σε ναούς με ορθόδοξο ρυθμό. Δηλαδή φαίνονται ως ορθόδοξοι, αλλά είναι στην ουσία παπικοί! Αυτού του είδους την «ένωση» προωθεί το Βατικανό!
16.Η Ιερή Εξέταση. Τα βασανιστήρια, οι θανατώσεις δια της πυράς των αιρετικών και όσων δεν υποτάσσονταν στην παπική εξουσία. Η Ιερή Εξέταση αποτελεί το αποκρουστικότερο όνειδος στην ιστορία του Χριστιανισμού και το προσφιλές και μόνιμο κατηγορητήριο των χριστιανομάχων κατά της Εκκλησίας.
17.Η χρήση τρισδιάστατων εικόνων στη λατρεία, δηλαδή των αγαλμάτων.
18.Η εκκοσμίκευση της λατρείας. Ως και «σόου» με «κλόουν» έχουμε δει σε παπικές λειτουργίες!
19.Η καθιέρωση εορτών, αγνώστων στην αρχαία Εκκλησία, με περιεχόμενο συχνά μυθώδες και το χειρότερο με αντιχριστιανικό χαρακτήρα.
20.Η γενική αγαμία του κλήρουμε τα ολέθρια αποτελέσματα σκανδάλων, που κηλιδώνουν το κύρος της Αγίας μας Εκκλησίας, όπως τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα φαινόμενα παιδεραστίας πληθώρας παπικών «κληρικών».  
21.Η καθιέρωση συμπροσευχώνμε «ιερείς» και εκπροσώπους άλλων θρησκειών κάθε χρόνο στην Ασίζη, παρά τις απαγορεύσεις των ιερών κανόνων, περί μη συμπροσευχών με αιρετικούς και αλλοθρήσκους.
22.Η προώθηση του οικουμενισμούαπό το Βατικανό, ο οποίος αποτελεί τη χειρότερη πνευματική έκπτωση του σύγχρονου ανθρώπου και ευθύνεται για την απίστευτη θρησκευτική και πνευματική σύγχυσή του. 
23.Η «βιομηχανία» αγιοποιήσεωνπροσώπων της παπικής «εκκλησίας» με αμφίβολο παρελθόν αγιότητας, π.χ. του Κροάτη «αρχιεπισκόπου» Α. Στέπινατς, ο οποίος ευθύνεται για τη γενοκτονία οκτακοσίων χιλιάδων Ορθοδόξων Σέρβων κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.     
Αυτές είναι κάποιες ελάχιστες από τις άπειρες κακοδοξίες και καινοτομίες του παπισμού, οι οποίες είναι όχι μόνο είναι άγνωστες στην αρχαία Εκκλησία, αλλά ριζικά αντίθετες με το Ευαγγέλιο, και τη διδασκαλία Της. Η Ορθοδοξία μας θεώρησε και θεωρεί την παπική αποτοίχιση οδυνηρό γεγονός για την Εκκλησία και γι’ αυτό άρχισε αμέσως μετά το λεγόμενο σχίσμα να συνδιαλέγεται με τους παπικούς για την επανένταξή τους στην αληθινή Εκκλησία, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Αντίθετα ο παπισμός θεωρεί ως «βδελυρή αίρεση και σχίσμα» την Ορθοδοξία, εκδηλώνοντας εμπράκτως πράξεις ανεπίτρεπτες προς τους Ορθοδόξους και ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες (Σταυροφορίες, μικρασιατική καταστροφή, κυπριακό, μακεδονικό, κλπ), μόνο και μόνο επειδή δεν δεχόμαστε την υποταγή μας στον πάπα.
ΗΕκκλησία μας διεξάγει με την παπική «εκκλησία» εδώ και τριάντα χρόνια διάλογο, με στόχο την επαναπροσέγγιση Ορθοδοξίας και παπισμού και την ένωση. Όμως ο παπισμός παραμένει πεισματικά αμετακίνητος στις κακοδοξίες του. Περισσότερο απ’ όλα επιμένει στο «πρωτείο», το οποίο θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο της ύπαρξης της Εκκλησίας! Επίσης επιμένει σε μια «ουνιτικού τύπου» ένωση, όπου ως Ορθόδοξοι θα κρατήσουμε τη δική μας μεν πίστη και τα έθιμά μας, αλλά θα αναγνωρίσουμε τον πάπα ως απόλυτο κυρίαρχο της παγκόσμιας Εκκλησίας θα δεχτούμε όλες τις παπικές καινοτομίες ως δήθεν ορθόδοξες! Ευνόητο είναι ότι αυτές οι αξιώσεις πλήττουν καίρια αυτή την ίδια τη φύση της Εκκλησίας και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να γίνουν δεκτές από το ορθόδοξο πλήρωμα. Παρατηρούμε, δυστυχώς, κάποιους υψηλά ιστάμενους της Εκκλησίας μας να κάνουν «τολμηρά» βήματα και να προσπαθούν να δώσουν εκκλησιολογική ερμηνεία στις αιρετικές και κακόδοξες αξιώσεις του παπισμού, για χάρη δήθεν της πολυπόθητης ενώσεως. Αλλά τέτοιου είδους «ενώσεις» έγιναν και στο παρελθόν και δεν τελεσφόρησαν, διότι ο πιστός λαός είναι ο τελικός φύλακας της αλήθειας και της αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας. Αυτό θα γίνει και τώρα, δε θα επιτρέψουμε να γίνει η παραμικρή παρέκκλιση από τη σώζουσα αλήθεια, για χάρη μιας ενώσεως, η οποία θα δίνει άφεση στις κακοδοξίες του παπισμού και θα υποτάξει την Εκκλησία μας στην παπική αυθαιρεσία!        
Οφείλουμε, παρ’ όλα αυτά, ως ορθόδοξοι πιστοί, να αγαπάμε τους πλανεμένους αδελφούς μας ρωμαιοκαθολικούς, όπως και όλους τους αιρετικούς, αλλά χωρίς καμιά έκπτωση από την ορθόδοξη πίστη μας. Η αγάπη μας και η συμπάθειά μας θα πρέπει να συνοδεύεται από έλεγχο των παπικών κακοδοξιών και την εδραία ομολογία ότι η αληθινή Εκκλησία του Χριστού είναι η Ορθοδοξία μας. Οφείλουμε τέλος να προσευχόμαστε στο Θεό για την επαναφορά τους στην αληθινή σώζουσα πίστη των αγίων Πατέρων και την επιστροφή τους στην Μία και αδιαίρετη Εκκλησία, την Ορθοδοξία! 

Εσωτερισμός ή Εξωτερισμός;

$
0
0
του αρχ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου
Διδάκτορος Θεολογίας


Οόρος εσωτερισμός περιλαμβάνεται μέσα στον όρο θρησκεία. Αν και είναι ασαφής και διφορούμενος στην χρήση του έχει αναδειχθεί μια φιλοσοφική πράξη με θρησκευτικό περιεχόμενο. Ο Rudolf Otto προσπαθώντας να τον προσδιορίσει όταν εκφράζεται ως όρος, να τον συνδέσει με μια πρόσβαση στην υπερφυσική πραγματικότητα, που προϋποθέτει την υπερβατική ενότητα όλων των μεγάλων θρησκευτικών παραδόσεων. Ποιο έγκυρο όμως προσδιορισμό του εσωτερισμού διατυπώνει ο  Antoine Faivre που επισημαίνει ότι, από εμπειρικής και ιστορικής πλευράς δεν υπάρχει ένα σημείο που να δείχνει την φύση του εσωτερισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο εσωτερισμός ως γενική έννοια διακρίνει τον εσωτερισμό των θρησκευτικών παραδόσεων. Η σχέση του όρου εσωτερισμός με τα θρησκευτικά ανατολικά θρησκεύματα είναι εν προκειμένω προφανής, που εκφράζεται σε κάθε μορφή θρησκευτικής αναζήτησης.
Το πρώτο βασικό στοιχείο του εσωτερισμού είναι ο συγκριτικός ερμητισμός της Αναγέννησης. Λόγω της ποικιλόμορφης σύνθεσης εκφράστηκε μέσα στην θρησκευτική διαφορετικότητα, όπως ροδόσταυροι, θεοσοφία, αποκρυφισμός, κ. ά. Για να πούμε ότι κάποιος είναι μαθητής ή οπαδός του εσωτερισμού επομένως, πρέπει να δούμε τις παλιότερες ιστορικές φάσεις, τα αναγεννησιακά θρησκευτικά ρεύματα, αστρολογία, αλχημεία, μαγεία, Καμπάλα, κ. ά. Αναλόγως την προέλευση υπάρχει ο χριστιανικός εσωτερισμός, ο ινδουιστικός, ο μουσουλμανικός, κ.τ.λ.
Αυτές οι παράλληλες εκφράσεις το εσωτερισμού αποδεικνύουν και την στενή σχέση αφ’ ενός με τον μυστικισμό και αφ’ ετέρου με τον γνωστικισμό. Ανεξάρτητα από αυτές τις δύο θρησκευτικές αναζητήσεις και πρακτικές στον εσωτερισμό υπάρχουν σε μια ενότητα, επάνω ακριβώς στην διαφορετική ιστορική προέλευση.
Βασικά στοιχεία του εσωτερισμού είναι οι αντιστοιχίες μεταξύ συμβολικής και πραγματικότητας μεταξύ των μερών του σύμπαντος, ως ορατό και ως αόρατο. Αυτές οι αντιστοιχίες θέτουν στην προσπάθεια της αποκωδικοποίησης του σύμπαντος, μια αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών συμβολισμών. Επάνω στα διάφορα είδη μαγείας και απόκρυφων τελετουργικών πράξεων και των θεοσοφικών θεωριών που εκφράζει τον εσωτερισμό, γίνονται δια μέσου της ενεργοποίησης της φαντασίας, συστατικό της ανθρώπινης φύσεως. Δηλαδή στις αντιστοιχίες μεταξύ ορατών και αοράτων κόσμων, μέσω των τελετουργιών και των συμβολικών θρησκευτικών πράξεων, η φαντασία, ως όργανο της ψυχής, φέρνει τον άνθρωπο σε εμπειρίες αυτής της μεταφυσικής πραγματικότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπτυξη της γνώσης. Ο εσωτερισμός αναπτύσσει μια γνωστική και αποκρυφιστική αναζήτηση του Θεού, του σύμπαντος και του εαυτού και προβάλλει τον άνθρωπο σε μια διαδικασία καθαρισμού σε όλη την ύπαρξή του.
Περισσότερο, στόχος βέβαια είναι, η ανάπτυξη και η δημιουργία κοινών στοιχείων μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, με σκοπό την απόκτηση του φωτισμού και γνώσης.
Στην ουσία του ο εσωτερισμός αποτελεί μια αποκρυφιστική τέχνη που συνειδητά αναγνωρίζει ότι το μόνο που υπάρχει είναι η ενέργεια, ιδιαίτερα η συμπαντική ενέργεια, που εκδηλώνεται σε πολλές μορφές. Όχι μόνο όλες αυτές οι μορφές αποτελούν την ενέργεια αλλά και κάθε μορφή και δραστηριότητα, πρακτική θρησκευτική αναζήτηση προκύπτει μέσα από την ενεργοποίηση αυτής της ενέργειας. Αυτό στηρίζεται στην βάση του φυσικού νόμου μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.
ΟΕσωτερισμός κατά μια άλλη άποψη, είναι η άλλη όψη του εξωτερισμού, είναι ο χώρος του αόρατου. Όπου εκεί βασιλεύει η πνευματοψυχή του ανθρώπου. Είναι η περιοχή της Πανδημιουργίας, όπου συναγελάζονται οι πνευματικές ψυχές και όπου ο ανθρώπινος νους ο φυσικός, αδυνατεί να εισχωρήσει και να δεχθεί τους υψηλούς κραδασμούς τους. Όποιος εισέλθει μια φορά δεν λησμονεί και δεν αφήνει την έκπληκτη σκέψη του να απομακρυνθεί από το χώρο αυτόν.
ΟΕσωτερισμός ακόμη διδάσκει και διαφωτίζει το κατά δύναμη στην φυσική κατάσταση του ανθρώπινου νου τα γεγονότα που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή της Πανδημιουργίας που βρίσκεται πέραν του ορατού και της ανθρώπινης διανόησης.

ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ, ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

$
0
0

«Αίθουσα Βασιλείας» στην Αυστρία. Ο χώρος που συναθροίζονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στον έλεγχο της σκέψης που ασκεί η Οργάνωση στους οπαδούς της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπακούουν τυφλά στη διδασκαλία της και στις εντολές της όσο παράλογες να είναι αυτές π. χ. μη μετάγγιση αίματος, αλλά και να υπάρχει από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά παντελής έλλειψη ελευθερίας σκέψης και κριτικής διάθεσης.                                                             
Με ποιο τρόπο λοιπόν καταφέρνει η Εταιρία και ασκεί τον έλεγχο αυτό; Πάρα πολύ απλά. Τους υποχρεώνει να παρευρίσκονται κάθε εβδομάδα σε πέντε συγκεντρώσεις, οπότε δεν τους μένει και πολύς χρόνος να σκεφτούν και να αναλύσουν όσα ακούνε στις συγκεντρώσεις αυτές. Απλώς καταπίνουν αμάσητα ότι τους προσφέρεται, και έχουν και την ψευδαίσθηση από πάνω, πως μ’ αυτό τον τρόπο υπηρετούν τον Ιεχωβά και προωθούν το έργο του! Αν προσθέσετε σ’ αυτά και το γεγονός, ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν και κάποιο επάγγελμα να ζήσουν όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος αυτός γίνεται απελπιστικά λιγότερος, σχεδόν μηδενίζεται. Και εδώ νομίζουμε ότι είναι καιρός να δούμε σε ποιες συγκεντρώσεις είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται οι οπαδοί της Οργάνωσης, έτσι ώστε και κάποια γεύση να πάρουμε από τη λειτουργία της, αλλά επί πλέον θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάπως, τη σκέψη και τη συμπεριφορά των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
“Εκκλησιαστική Γραφική Μελέτη”:Γίνεται στο κτίριο των συναθροίσεών τους που ονομάζεται «Αίθουσα της Βασιλείας». Εκεί ο όμιλος Μαρτύρων του Ιεχωβά συγκεντρώνεται και διαβάζει κάποιο έντυπο της Εταιρίας, που δήθεν αναλύει και εξηγεί την Αγία Γραφή. Όμως ο όμιλος αυτός, δίνει απαντήσεις, όχι από τη προσωπική σκέψη, έρευνα και γνώση της Γραφής, αλλά βάσει της ύλης που παρατίθεται στις αριθμημένες παραγράφους και βρίσκονται στις σελίδες του εντύπου με το οποίο ασχολείται ο όμιλος, καθώς επίσης και με τις ερωτήσεις που υπάρχουν στο τέλος της σελίδας κάθε εντύπου. Στην ουσία δηλαδή, οι παράγραφοι και οι ερωτήσεις αυτές κατευθύνουν τους συμμετέχοντες όπου επιθυμεί η Εταιρία. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να γίνουμε κατανοητοί.
Λόγου χάρη ο όμιλος αυτός έχει συγκεντρωθεί να μελετήσει για το πρόσωπο του Ιησού, πριν να γίνει άνθρωπος και έρθει στη γη. Χρησιμοποιείται η ύλη από το έντυπο της Οργάνωσης «Μπορείτε να ζείτε». Στο κεφάλαιο 6, του έντυπου αυτού που φέρει τον τίτλο «Ιησούς Χριστός – Τον έστειλε ο Θεός;»και στην σελίδα 58, παράγραφο 4,διαβάζουμε: «Έτσι, προτού γεννηθεί στη γη ως άνθρωπος, ο Ιησούς ζούσε στον ουρανό ως κραταιό πνευματικό πρόσωπο. Είχε πνευματικό σώμα που ήταν αόρατο στον άνθρωπο, ακριβώς όπως έχει και ο Θεός. (Ιωάννης 4:24)».Τι μας λέει λοιπόν η παραπάνω παράγραφος; Πως ο Χριστός, πριν γίνει άνθρωπος ήταν ένα δυνατό πνευματικό πρόσωπο και είχε πνευματικό σώμα ακριβώς ίδιο, όπως έχει και ο πατέρας του. Παραπέμπει μάλιστα το έντυπο αυτό και για επαλήθευση των ισχυρισμών του στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, κεφάλαιο 4, στίχο 24.Πάμε λοιπόν, να διαβάσουμε το συγκεκριμένο χωρίο από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη στο οποίο θα γράφει – σύμφωνα με την Οργάνωση – πως ο Χριστός και ο πατέρας του έχουν πνευματικό σώμα, αόρατο στα ανθρώπινα μάτια. Και για να είμαστε τελείως αντικειμενικοί, θα χρησιμοποιήσουμε την Καινή Διαθήκη της Οργάνωσης που αποκαλείται «Μετάφραση Νέου Κόσμου» (ΜΝΚ).Ορίστε λοιπόν τι γράφει στο Ιωάννη 4:24,η ΜΝΚ: «Ο Θεός είναι Πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν πρέπει να λατρεύουν με πνεύμα και αλήθεια».Τι λέει λοιπόν ο Ιωάννης; Πως ο Θεός είναι πνεύμα. Ούτε για πνευματικά σώματα γράφει του Χριστού και του Πατέρα του, ούτε τα άλλα φαιδρά που υποστηρίζει και γράφει η Οργάνωση.
Αν πράγματι λοιπόν, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν γνώστεςκαι ερευνητέςτης Γραφής – όπως τους αρέσει να καυχώνται – δεν  θα άφηναν να «περάσει» ένα τόσο τεράστιο ψέμα. Πως είναι δυνατόν όμως να αντιδράσουν άτομα, που με την καθημερινή «πλύση εγκεφάλου» που υποβάλλονται δεν τους έχει μείνει έστω και ένα ελάχιστο ελεύθερης και κριτικής σκέψης!
Πριν την 1ηΙανουαρίου 2009 η συνάθροιση αυτή ονομάζονταν “Μελέτη βιβλίου εκκλησίας” και γίνονταν συνήθως σε κάποιο σπίτι ενός Μάρτυρα του Ιεχωβά που τις περισσότερες φορές τύχαινε να είναι και σημαντικό στέλεχος της Οργάνωσης. Το σπίτι στο οποίο γίνονταν η «μελέτη του βιβλίου», ήταν ο τόπος στον οποίο συγκεντρώνονταν για να πάνε μετά να ασκήσουν τον προσηλυτισμό από σπίτι σε σπίτι, που τον ονομάζουν «διακονία ή υπηρεσία αγρού». Επίσης ήταν ο τόπος στον οποίο μαζεύονταν για να διηγηθούν μεταξύ τους τις «πείρες» τους, δηλαδή απρόσμενα γεγονότα που τους συνέβησαν κατά την διάρκεια του προσηλυτισμού και πως τα αντιμετώπισαν.
“Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας”:Είναι μία συνάθροιση στην οποία

εκπαιδεύονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για την προσέγγιση και τον προσηλυτισμό των ανύποπτων ανθρώπων, οι οποίοι θα τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους ή θα θελήσουν να κάνουν διάλογο μαζί τους. Στον κάθε εκπαιδευόμενο ανατίθενται «ομιλίες» και «ασκήσεις» οι οποίες συνοδεύονται από λεπτομερείς οδηγίες για την ύλη που θα χρησιμοποιηθεί. Η «Σκοπιά», τους έχει προμηθεύσει και έντυπα που σκοπό έχουν να προβλέπεται και η παραμικρή λεπτομέρεια. Λόγου χάρη στο έντυπο «Ωφεληθείτε από την εκπαίδευση της Σχολής Θεοκρατικής Διακονίας» και στη σελίδα 183έχει εικόνα – σχεδιάγραμμα με το πώς παράγεται η φωνή!



«Ωφεληθείτε από την εκπαίδευση της Σχολής Θεοκρατικής Διακονίας», σελίδα 183: Πως παράγεται η φωνή

Στη σελίδες 79, 80και 81του ίδιου έντυπου τους έχει ασκήσεις, στο οποίο βαθμολογούνται κιόλας για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, με σκοπό να γίνουν όσο τον δυνατόν καλύτεροι προπαγανδιστές της διδασκαλίας της Οργάνωσής τους. Έτσι διαβάζουμε π.χ. «Ακριβής ανάγνωση», «Κατάλληλη ένταση της φωνής», «Άνετη στάση» κ.λ.π.



“Συνάθροιση υπηρεσίας”:Η συνάθροιση αυτή είναι παρόμοια με τη “Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας”. Στην ύλη αυτής της συνάθροισης, περιέχονται και «επιδείξεις» σε φυσικές σκηνές, όπως μια σκηνή σε κοσμική εργασία, το έργο

από πόρτα σε πόρτα, μια Γραφική μελέτη ή μια οικογενειακή συζήτηση. Στην ουσία δηλαδή παίζουν θεατρικές σκηνές, παριστάνοντας ο ένας τον αλλόθρησκο και ο άλλος τον Μάρτυρα του Ιεχωβά, ο οποίος τον πλησιάζει για να τον προσηλυτίσει. Οι «ρόλοι» γι’ αυτή τη συνάθροιση έχουν κατανεμηθεί από καιρό και δεν υπάρχει περιθώριο για θέματα που δεν έχουν προβλεφθεί από την Οργάνωση. Το πρόγραμμα ελέγχεται απόλυτα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ύλη της συνάθροισης αυτής βασίζεται σε οδηγίες που δίνονται σ’ ένα μηνιαίο φυλλάδιο που φέρει τον τίτλο «Διακονία της Βασιλείας». Δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως το πρόγραμμα των τριών παραπάνω συναθροίσεων του μηνός Φεβρουαρίου 2009 από το φυλλάδιο «Διακονία της Βασιλείας» σελίδα 3:


ΠρόγραμμαγιατηνΕβδομάδααπό23Φεβρουαρίου
ΕΒΔΟΜΑΔΑΑΠΟ23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ύμνος 22
ΕκκλησιαστικήΓραφικήΜελέτη:
lvκεφ. 1 §1-9, πρόλογος
ΣχολήΘεοκρατικήςΔιακονίας:
ΑνάγνωσητηςΑγίαςΓραφής:Γένεση 32-35
Ανασκόπηση της Σχολής Θεοκρατικής Διακονίας
ΣυνάθροισηΥπηρεσίας:
Ύμνος 1
 5λεπτά:Ανακοινώσεις. Στρέψτε την προσοχή στην προσφορά εντύπων για το Μάρτιο.
10λεπτά:Προετοιμαστείτε για να Προσφέρετε τη Σκοπιά 1 Μαρτίου και το Ξύπνα!του Μαρτίου. Αφού παρουσιάσετε εν συντομία το περιεχόμενο των περιοδικών, ρωτήστε το ακροατήριο ποια άρθρα μπορεί να ελκύσουν τους ανθρώπους του τομέα και γιατί. Ζητήστε τους να αναφέρουν ένα ερώτημα το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την έναρξη συζήτησης και κατόπιν ένα εδάφιο που θα μπορούσαν να διαβάσουν προτού προσφέρουν τα περιοδικά. Ολοκληρώστε φροντίζοντας να γίνει επίδειξη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προσφερθεί το κάθε περιοδικό.
10λεπτά:Τοπικές ανάγκες.
10λεπτά:Χρησιμοποιείτε Εσείς το Βιβλιάριο ΚαθημερινήΕξέτασητωνΓραφών;Ομιλία και συζήτηση με το ακροατήριο με βάση τον πρόλογο του βιβλιαρίου ΚαθημερινήΕξέτασητωνΓραφών—2009.Εξετάστε την αξία που έχει το να διαθέτουμε χρόνο κάθε μέρα για να ανασκοπούμε το Γραφικό εδάφιο και τα σχόλια. Ζητήστε από τους παρόντες να σχολιάσουν το πρόγραμμα που έχουν για εξέταση του εδαφίου, καθώς και το πώς έχουν ωφεληθεί.
Ύμνος 160
  
Οι τρεις αυτές συναθροίσεις διεξάγονται ένα βράδυ την βδομάδα και διαρκούν  1 ώρα και 45 λεπτά. Το πρώτο μέρος του προγράμματος η “Εκκλησιαστική Γραφική Μελέτη”, διαρκεί 25 λεπτά. Η “Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας”30 λεπτά και η “Συνάθροιση υπηρεσίας”35 λεπτά.
“ Γραφική Διάλεξη ή Δημόσια Ομιλία”:Ησυνάθροιση αυτή διεξάγεται πριν την “Μελέτη της Σκοπιάς”και γίνεται από ομιλητές ντόπιους ή επισκέπτες από
άλλη πόλη ή περιοχή. Οι ομιλίες αυτές προέρχονται από υλικό θεμάτων και έντυπων σχεδίων που τους έχει προμηθεύσει η ίδια η Οργάνωση. Πολλές φορές ο ομιλητής χρησιμοποιεί ένα βιβλίο της Εταιρίας «Σκοπιά», εξηγώντας στο ακροατήριο τις διάφορες σελίδες του και τις διδακτικές του εικόνες. Στο τέλος της ομιλίας του, κάνει υπόμνηση για το τι πρόκειται να ειπωθεί την επόμενη βδομάδα. Βέβαια, όλες αυτές οι συναθροίσεις έχουν σκοπό να εμφυτεύσουν στην ψυχή των οπαδών, την ιδεολογία της Οργάνωσης, να τους «πείσουν» για το «επείγον των καιρών», να τους εμψυχώσουν για το «έργο». 
“Μελέτη της Σκοπιάς”: Ηκυριότερη συνάθροιση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στην οποία χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύεται στο
επίσημο περιοδικό της Οργάνωσης την «Σκοπιά». Το άρθρο αυτό είναι γνωστό ένα περίπου μήνα πριν. Ο σεβασμός που τρέφουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για το περιοδικό «Σκοπιά» είναι απεριόριστος και ξεπερνά κάθε φαντασία! Λογίζεται «η αποκεκαλυμμένη αλήθεια από τον Ιεχωβά» την οποία οφείλουν με οποιοδήποτε τρόπο να αποκτήσουν, ακόμη και αν πρόκειται να κρεμαστούν! Ναι, καλά διαβάσατε! Ούτε λογοπαίγνιο κάνουμε, ούτε μεταφορικά μιλάμε. Κυριολεκτούμε. Ορίστε και η απόδειξη. Είναι από τη «Σκοπιά» της 15 Νοεμβρίου 1963, σελίδα 691.Γράφει λοιπόν επί λέξει: «Σκεφθήτε! Είναι άρα γε η πίστις μας τόσο ισχυρή, ώστε να ριψοκινδυνεύσωμε το να κρεμασθούμεγια ν’ αποκτήσωμε το τελευταίο τεύχος της Σκοπιάς;». Ορίστε και το ντοκουμέντο για τους τυχόν «άπιστους Θωμάδες»:


«Σκοπιά» 15 Νοεμβρίου 1963, σελίδα 691:Οι ΜτΙ οφείλουν να κρεμαστούν αν χρειαστεί, για να αποκτήσουν το τελευταίο τεύχος της Σκοπιάς

Η “Μελέτη της Σκοπιάς” γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως διεξάγεται η “Εκκλησιαστική Γραφική Μελέτη”. Μόνο που εδώ πρέπει να γίνει επεξεργασία ορισμένης ύλης και η Εταιρία απαιτεί ακρίβεια στην ώρα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χρόνος να ανατρέξουν στην Αγία Γραφή, για να αναζητήσουν τα εδάφια, που παραθέτει η «Σκοπιά» και προέρχεται συνήθως από τη «Μετάφραση Νέου Κόσμου» (ΜΝΚ). Για μία ακόμη φορά δηλαδή καταπίνουν αμάσητα ότι τους προσφέρεται. Και η “Μελέτη της Σκοπιάς” και η “ Γραφική Διάλεξη ή Δημόσια Ομιλία” διεξάγονται το Σαββατοκύριακο.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ;
Στην «Σκοπιά» της 1ηςΙουλίου 1999, σελίδα 18,διαβάζουμε πως η συμμετοχή των Μαρτύρων του Ιεχωβά όλων των ηλικιών στις συναθροίσεις είναι ελεύθερηκαι μάλιστα δίνει και μεγάλη χαρά στους συμμετέχοντες. Γράφει συγκεκριμένα η «Σκοπιά»: «Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και “οι νεαροί και οι παρθένες” ενθαρρύνονταν να συμμετέχουν στον αίνο του ονόματος του Ιεχωβά. (Ψαλμός 148:12, 13) Παρόμοιες διευθετήσεις εφαρμόζονται μέσα στη Χριστιανική εκκλησία. Στις Αίθουσες Βασιλείας σε όλη τη γη, άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετέχουν ελεύθερα σε προγράμματα που περιλαμβάνουν το ακροατήριο, και πολλοί βρίσκουν μεγάλη χαρά με αυτή τη συμμετοχή.—Εβραίους 10:23-25.»Μάλιστα η «Σκοπιά» δεν παραλείπει να στηρίξει και αγιογραφικά την ελεύθερη συμμετοχή των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις συναθροίσεις της, παραπέμποντας στην προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου:«Ας είμαστε σταθεροί και ασάλευτοι στην ομολογία της ελπίδας μας, διότι είναι πιστός εκείνος, ο οποίος έδωσε τις υποσχέσεις, και ας προσέχουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να παροτρυνώμεθα προς την αγάπη και τα καλά έργα, και να μην αμελούμε τις συναθροίσεις μας, καθώς συνηθίζουν να κάνουν μερικοί …»Εβραίους 10:23-25:


«Σκοπιά» 1 Ιουλίου 1999, σελίδα 18:Ελεύθερη η συμμετοχή των ΜτΙ στις συναθροίσεις

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι πράγματι ελεύθερη και εθελοντική συμμετοχή των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις συναθροίσεις της «Σκοπιάς»; Όχι βέβαια! Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της αντιφατικής και υποκριτικής στάσης της Οργάνωσης. Γιατί, ότι λέει σε μια μεριά το αναιρεί αλλού, πάντοτε «κατά το δοκούν» και το συμφέρον της! «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, είναι η προσφιλής τακτική της Οργάνωσης. Έτσι στη «Σκοπιά» της 15ηςΝοεμβρίου 1999, σελίδα 20,διαβάζουμε, πως η συμμετοχή των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις συναθροίσεις της «Σκοπιάς» είναι υποχρεωτική!Μάλιστα λίγο πιο πάνω στην ίδια σελίδα, για να δείξει πως η  συμμετοχή στις συναθροίσεις είναι υποχρεωτική, φέρνει παράδειγμα το αρχαίο Ισραήλ και γράφει, πως όποιος Ισραηλίτης δεν τηρούσε το Πάσχα έπρεπε να θανατωθεί:


«Σκοπιά» 15 Νοεμβρίου 1999, σελίδα 20:Υποχρεωτική η συμμετοχή των ΜτΙ στις συναθροίσεις

Και η … «ελευθερία» της συμμετοχής των Μαρτύρων του Ιεχωβά όλων των ηλικιών στις συναθροίσεις τους, φθάνει στο απόγειό της, στην «Σκοπιά» του 1960.Πριν όμως αναφέρουμε τι γράφει η «Σκοπιά» του 1960, καλό είναι να θυμίσουμε ένα μέρος από αυτά που έγραφε η Οργάνωση στην «Σκοπιά» της 1ηςΙουλίου 1999, σελίδα 18:«…Στις Αίθουσες Βασιλείας σε όλη τη γη, άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετέχουν ελεύθερα σε προγράμματα που περιλαμβάνουν το ακροατήριο, και πολλοί βρίσκουν μεγάλη χαρά με αυτή τη συμμετοχή».Μάλιστα όπως θα προσέξατε τη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, έχει μικρά παιδιά που είναι χαρούμενα γιατί συμμετέχουν ελεύθερα και εθελοντικά στις συναθροίσεις. Πάμε τώρα στη «Σκοπιά» του 1960, σελίδα 208,να δούμε τι προτρέπει η ίδια η Οργάνωση τους γονείς, για την … «ελεύθερη» συμμετοχή των παιδιών των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις συναθροίσεις της. Αντιγράφουμε επί λέξει τα γραφόμενά της και μετά θα παραθέσουμε και το ντοκουμέντο από την «Σκοπιά»: «Ο συνετός γονεύς … Όταν έρχεται η ώρα της συναθροίσεως, εκτιμά ότι δεν υπάρχη ζήτημα του να ερωτήση τα τέκνα, Θα θέλατε να έλθετε μαζί; Ή του να υπαινιχθή σ’ αυτά, Μήπως αισθάνεσθε πολλή κούρασι απόψε, παιδιά μου; Ούτε τα παίρνει μαζί απλώς επειδή δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι για να φροντίση γι’ αυτά. Δεν αφήνει τα τέκνα στο σπίτι από φόβο μήπως προκαλέσουν πολύν θόρυβο στη συνάθροισι. Παίρνει τα μικρά στη συνάθροισι, είτε θέλουν να πάνε είτε όχι, και αν συμπεριφέρωνται άσχημα, τα διορθώνει, όχι με το να τα δωροδοκή με γλυκίσματα, αλλά με το να τους δίνη ένα καλό ξύλισμα καθώς χρειάζεται».Αυτές λοιπόν είναι οι εντολές που δίνει η Οργάνωση στους γονείς για την … «ελεύθερη» συμμετοχή των παιδιών στις συναθροίσεις της. Να τα παίρνουν μαζί τους με το ζόρι και για να καθίσουν φρόνιμα να τα σπάνε στο ξύλο!Ορίστε και το ντοκουμέντο:


«Σκοπιά» του 1960, σελίδα 208:Να δέρνουν τα παιδιά τους οι ΜτΙ για να κάθονται ήσυχαστις συναθροίσεις

Όχι, άλλη … «ελευθερία», αγαπητοί Μάρτυρες του Ιεχωβά. Φτάνει τόσο! «Μπαφιάσαμε»!          
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ;
Στα έντυπά της η Οργάνωση, τα οποία συνοδεύει και με φωτογραφίες, εκθειάζει την υπέροχη ατμόσφαιρα που επικρατεί σ’ αυτές. Χαρούμενοι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ντυμένοι «στην τρίχα», με ένα πλατύ χαμόγελο που φτάνει μέχρι τα αυτιά, δείχνουν την τεράστια χαρά τους, που έχουν το προνόμιο – όπως οι ίδιοι λένε – να συμμετέχουν σ’ αυτές και να επωφελούνται πνευματικά κατά τον ισχυρισμό τους και πάλι. Τα ίδια και ακόμα καλύτερα, δηλώνουν διάφοροι επισκέπτες μη Μάρτυρες του Ιεχωβά, που επισκέπτονται τις συγκεντρώσεις αυτές. Εντυπωσιάζονται – σύμφωνα πάντα με τη «Σκοπιά» – από τη φιλική διάθεση που τους δείχνουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, από την αγάπη που διακρίνουν μεταξύ των Μαρτύρων, τις υπέροχες και ψυχωφελείς ομιλίες που ακούνε, με λίγα λόγια, ζουν ένα πραγματικό Παράδεισο επί της γης!
Όλα βέβαια τα παραπάνω που περιγράψαμε, είναι για τους ανίδεους και τους μη γνωρίζοντες για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην Οργάνωση, που αποτελούν άλλωστε την «βιτρίνα», με την οποία θα παγιδεύσουν το ανύποπτο θύμα, το οποίο αφελώς θα τους εμπιστευτεί.
Ας δούμε τώρα όμως, πως πράγματι αντιμετωπίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, τις συναθροίσεις αυτές, βλέποντας πίσω από την «βιτρίνα». Και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε δικά μας έντυπα, τα οποία, όχι μόνο δεν θα γινόταν αποδεκτά από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά πιθανόν να κατηγορούμασταν ως εμπαθείς συκοφάντες! Νάναι καλά η Οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, που μας προμηθεύει τόσα έντυπά της, για το τι πραγματικά συμβαίνει στις συναθροίσεις αυτές. Εμείς απλώς είχαμε την υπομονή, τα ψάξαμε και σας τα παρουσιάζουμε.
Στις συναθροίσεις λοιπόν των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ο ύπνος «πάει σύννεφο»! Σύμφωνα με την «Σκοπιά» της 1ηςΙουνίου 1961, σελίδα 329,αν ο ομιλητής δεν είναι καλός και δεν λέει κάτι ενδιαφέρον, αλλά πράγματα που έχουν ξαναειπωθεί ο ύπνος καλά κρατεί. Και αφού ως γνωστόν, κάθε χρόνο λένε και ξαναλένε τα ίδια πράγματα, φανταστείτε τι ύπνος πέφτει:


«Σκοπιά» 1 Ιουνίου 1961, σελίδα 329:ΜτΙ κοιμούνται στις συναθροίσεις

Είναι δε τόσο ανιαρές οι συναθροίσεις, που οι νέοι σηκώνονται και φεύγουν από αυτές και γυρίζουν στα άλλα δωμάτια της «Αίθουσας Βασιλείας» για να περάσουν την ώρα τους. Στο ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε και είναι από τη «Σκοπιά» της 15ηςΣεπτεμβρίου 1961, σελίδα 541,φαίνεται για μία ακόμη φορά η … «ελευθερία» που λέγαμε και πιο πάνω, πως επιδεικνύει η Οργάνωση. Διότι, απειλεί τους νέους, πως αν δεν συμμορφωθούν και δεν σταματήσουν να φεύγουν από την συνάθροιση περιφερόμενοι από εδώ και από εκεί θα χαθούν στον Αρμαγεδδώνα!


«Σκοπιά» 15 Σεπτεμβρίου 1961, σελίδα 541: Νεαροί ΜτΙ περιφέρονται άσκοπα την ώρα των συναθροίσεων

Στη «Σκοπιά» της 15ηςΟκτωβρίου 1974, σελίδα 632,γινόμαστε μάρτυρες του … «σεβασμού», που δείχνουν τα μικρά παιδιά, στο τόπο συγκέντρωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά δηλαδή τις «Αίθουσες Βασιλείας». Κολλούν τσίχλες στα καθίσματα, γράφουν στους τοίχους ή στα διάφορα έπιπλα! Είναι βέβαια η στάση τους αυτή, αποτέλεσμα της … «ανώτερης» και «ηθικής» αγωγής που πήραν από τους γονείς τους, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τις «αθώες» και «αναμάρτητες» επί της γης «περιστερές»! Όποιος τύχει και διαβάσει τα έντυπα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, θα του έρθει να ξεράσει, από το μίσος, την «χολή» και το δηλητήριο που χύνουν εναντίον όλων εμάς και των παιδιών μας που τυχαίνει να μην είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα παιδιά μας και εμείς, είμαστε ανήθικοι, «γκάνγκστερς» και σεξουαλικά ανώμαλοι χαρακτήρες. Ενώ τα δικά τους παιδιά τα … «καλοαναθρεμμένα» είναι ηθικά και τίμια και «σέβονται» το χώρο που τα φιλοξενεί, κολλώντας τσίχλες και γράφοντας στους τοίχους και στα έπιπλα:


«Σκοπιά» 15 Οκτωβρίου 1974, σελίδα 632:Μικρά παιδιά των ΜτΙ, κολλούν τσίχλες στα καθίσματα, γράφουν στους τοίχους ή στα διάφορα έπιπλα της «Αίθουσας Βασιλείας»

Και αφήσαμε για το τέλος, την «Σκοπιά» της 1ηςΑπριλίου 1962, σελίδα 195,που συνοψίζει την εν γένει συμπεριφορά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όταν συμμετέχουν στις συναθροίσεις της Οργάνωσής τους, τελώντας ταυτόχρονα και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Άλλοι λοιπόν από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά πάνε πάντα αργοπορημένοι σ’ αυτές, άλλοι περιφέρονται στους διαδρόμους και άλλοι μισοκοιμούνται ή κοιμούνται τελείως! (καλά δεν έχουν σπίτι να κοιμηθούν, τις «Αίθουσες Βασιλείας» βρήκαν;):


«Σκοπιά» 1 Απριλίου 1962, σελίδα 195:ΜτΙ περιφέρονται στους διαδρόμους ή κοιμούνταιτην ώρα των συναθροίσεων

Αυτή λοιπόν είναι «πικρή» αλήθεια, για το τι πραγματικά συμβαίνει στις συναθροίσεις της Οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, πίσω από την «βιτρίνα». 

«ΕΤΟΙΜΑΖΟΥ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΗΝΟΙΚΤΑΙ ΠΑΣΙΝ Η ΕΔΕΜ»

$
0
0
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Ηενανθρώπιση του Θεού είναι το κορυφαίο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι η δεύτερη επέμβαση του θείου Δημιουργού στην κτιστή δημιουργία. Η σάρκωση του Λόγου έγινε για την αναδημιουργία του κόσμου, την χριστοποίησή του και εν τέλει την θεοποίησή του.
ΟΘεός δημιούργησε τον κόσμο «καλόν λίαν» (Γεν.1,31), με προεξάρχοντα τον άνθρωπο, ως την κορωνίδα και το επιστέγασμα των κτισμάτων Του. Η θεία δημιουργία, σύμφωνα με του Πατέρες της Εκκλησίας μας, δεν είναι αποτέλεσμα ανάγκης από μέρους του απόλυτα απαθούς Θεού, αλλά για να μοιραστεί τη δική Του μακαριότητα με άλλα όντα και κυρίως τις άυλες αγγελικές δυνάμεις και τον άνθρωπο. Ο κτιστός κόσμος είναι η υπέρτατη έκφραση της αγάπης του Θεού. Ιδιαιτέρως ο άνθρωπος είναι ο αποδέκτης της Θείας αγάπης, διότι αυτός μόνος χαρακτηρίζεται ως υιός Του, έχοντας την υιοθεσία Του, και γι’ αυτό υπήρξε καρπός ξεχωριστού τρόπου δημιουργίας, σε σχέση με τα άλλα δημιουργήματα...
Τόσο οι αγγελικές δυνάμεις, όσο και ο άνθρωπος, πλάστηκαν ελεύθερα όντα, δηλαδή πρόσωπα, οι οποίοι, όχι μόνον ήταν συγκεφαλαίωναν την άλογη και απρόσωπη κτίση, αλλά καλούνταν να την «λογοποιήσουν»και να την «προσωποποιήσουν». Όμως η ελεύθερη επιλογή τους να γίνουν φορείς του κακού και αρνητές του θελήματος του Θεού, και να εκπέσουν, έφεραν τρομερή αναστάτωση στον κτιστό κόσμο και ανέστειλαν την προοπτική της θεοποιήσεώς του. Η ανταρσία του Εωσφόρου και των αγγέλων του, και η πτώση του ανθρώπου, υπέταξε όχι μόνο τους ιδίους στη φθορά, αλλά και ολόκληρη την πλάση, η οποία «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμ.8,22). Οι άνθρωποι «πάντες γαρ ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού» (Ρωμ.3,23), που σημαίνει ότι το φρικτό και μοιραίο γεγονός της πτώσεως απομάκρυνε τον άνθρωπο από Θεό και του στέρησε την υπέρτατη δωρεά της κοινωνίας μαζί Του. Στερημένος της δόξας του Θεού ο πτωτικός άνθρωπος περιέπεσε στην κατάσταση της έσχατης δυστυχίας και κακοδαιμονίας, διότι η ευτυχία και η πηγή των αγαθών είναι μόνον ο «Πατήρ των φώτων» (Ιακ.1,16). Αντίθετα η πηγή της δυστυχίας, της φθοράς και του θανάτου είναι ο διάβολος και η αμαρτία.  
Παρά την ανταρσία του πλάσματός Του ο Θεός δεν άφησε το αγαπημένο Του πλάσμα. Ποιος θα μπορούσε να το σώσει; Ασφαλώς Αυτός που το είχε δημιουργήσει, ο Λόγος Του, δια του Οποίου «πντα δι'ατογνετο, καχωρς ατογνετο οδν γγονεν» (Ιωάν.1,3). Η προαιώνια Θεία Βουλή είχε αποφασίσει να επιτελέσει τη σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου ο Υιός και Λόγος του Θεού. «Ιδν Κτστης λλμενον, τν νθρωπον χερσν ν ποησε, κλνας ορανος κατρχεται· τοτον δκ Παρθνου, θεας γνς, λον οσιοται, ληθείᾳσαρκωθες· τι δεδξασται», τονίζει ο ιερός υμνογράφος των Χριστουγέννων.  Ο απόστολος Παύλος έγραψε πως «εν μορφή Θεού υπάρχων ουχ αρπαγμόν ηγήσατο το είναι ίσα Θεώ, αλλ’ εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος, και σχήματι ευρεθείς ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιπ.2,6-8). Ύστερα από προετοιμασία πολλών αιώνων «ήλθε το πλήρωμα του χρόνου»και «εξαπέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον ίνα τους υπό νόμον εξαγοράση, ίνα την υιοθεσίαν  απολάβωμεν. . . ώστε ουκέτι ει δούλος, αλλ’ υιός και κληρονόμος Θεού διά Χριστού» (Γαλ.4,4-7). Ο προαιώνιος Υιός και Λόγος του Θεού «σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά πατρός, πλήρης χάρητος και αληθείας» (Ιωάν.1,14).
Οάπειρος Θεός έγινε άνθρωπος προκειμένου να λυτρώσει τον άνθρωπο «εκ της δουλείας του εχθρού». Για να είναι «η ειρήνη ημών, ο ποιήσας τα αμφότερα έν και το μεσότοιχον του φραγμού λύσας, την έχθραν, εν τη σαρκί αυτού τον νόμον των εντολών εν δόγμασι καταργήσας, ίνα τους δύο κτίση εν ευατώ εις ένα καινόν άνθρωπον ποιών ειρήνην, και αποκταλλάξη τους αμφοτέρους εν ενί σώματι τω Θεώ διά του σταυρού, αποκτείνας την έχθραν εν αυτώ» (Εφ.2.13-16). Στο θεανδρικό πρόσωπο του σαρκωμένου Λόγου έγινε η καταλλαγή μεταξύ Θεού και ανθρώπου και η άρση των ολέθριων συνεπειών της πτώσεως.
Ηπρόσληψη της ανθρωπίνης φύσεως από τον Λόγο αποτελεί τον μόνο δυνατό τρόπο της σωτηρίας μας, διότι αυτή αναδημιουργήθηκε στο θεανδρικό πρόσωπό Του. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός  τονίζει σχετικά πως ο Ενανθωπήσας Λόγος του Θεού «Μεταλαμβάνει του χείρονος, της ημετέρας φύσεως, ίνα δι’ εαυτού και εν εαυτώ ανακαινίση μεν το κατ’ εικόνα, και καθ’ ομοίωσιν, διδάξη δε και ημάς την ενάρετον πολιτείαν, ταύτην δι’ εαυτού ποιήσας ημίν ευεπίβατον, και τη της ζωής κοινωνία ελευθερώση της φθοράς, απαρχή γενόμενος της ημών αναστάσεως, και το συντριβέν και αχρειωθέν σκεύος ανακαινίση, ίνα της τυραννίδος του διαβόλου λυτρώσηται, προς θεογνωσίαν ημάς καλέσαι, και νευρώση, και παιδεύση δι’ υπομονής και ταπεινώσεως καταπαλαίειν τον τύραννον» (Εκδ. Ορθ. Πίστεως 4,4.P.G.94,1108C). Επίσης ο Μ. Αθανάσιος τόνισε πως «Αυτός εστι Θεός σαρκοφόρος και ημείς άνθρωποι πνευματοφόροι. . . Αυτός ο αληθινός και φύσει Υιός του Θεού τους πάντας φορεί, ίνα οι πάντες τον ένα φορέσωμεν Θεόν»(ΒΕΠΕΣ 33,226). Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης τόνισε πως «Νυν ο επουράνιος και ημίν επουρανίους εποίησεν» (Γρηγ. Νύσσης, P.G.46,681D). Τέλος ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζει πως «Τμν, καταβναι δεΘεν πρς μς, τδ, μς ναβναι, καοτω γενσθαι κοινωναν Θεοπρς νθρπους, τς ξας συγκιρναμνης. Εως δ᾿ν κτερον πτς δας μν, τμν, περιωπς, τδ, ταπεινσεως, μικτος γαθτης κατφιλνθρωπον κοιννητον» (Λογ. ες τν Πεντηκοστν).
 Έχουμε λοιπόν μαζί μας τον Εμμανουήλ «στι μεθερμηνευμενον μεθ᾿μν Θες» (Ματθ.2,23), που σημαίνει πως από την αγία και ευλογημένη ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού ο Θεός είναι μαζί μας «πσας τς μρας ως τς συντελεας τοαἰῶνος» (Ματθ.28,20), προσφέροντας την υπέρτατη δωρεά της απολυτρώσεως σε όσους την αποζητούν με ταπείνωση και ειλικρίνεια. Τα ερεβώδη σκότη της προχριστιανικής εφιαλτικής περιόδου τα διάλυσε ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι «τφς τληθινν, φωτζει πντα νθρωπον ρχμενον ες τν κσμον» (Ιωάν.1,9). Ο αντίδικος διάβολος νικήθηκε κατά κράτος και το έργο του συντρίφτηκε. Κατά συνέπεια δε δικαιολογείται στους πιστούς κανενός είδους κατήφεια και απαισιοδοξία, διότι μας χαρίστηκε και πάλι η Εδέμ, την οποία είχαμε απολέσει. Τώρα έχουμε ανάμεσά μας «Παιδίον νέον τον προαιώνων Θεόν», το Οποίο μας ανέσυρε από την άβυσσο της απώλειας και μας προορίζει να γίνουμε κατά χάριν θεοί, σύνθρονοι της αρρήτου μεγαλειότητας Του! Δόξα σ’ Αυτόν!

ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η «ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΠΙΑ» ΣΤΟΥΣ «ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ» ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ;

$
0
0
Του Γεωργίου Διαμαντίδη


ΟΚύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι Άγιοι Απόστολοί του, προφήτευσαν ότι δια μέσου των αιώνων θα εμφανίζονται  ψευδοπροφήτες και ψευδοδιδάσκαλοι. Αυτοί θα λαλούν διεστραμμένα για  να αποσπούν απρόσεκτες και αστήρικτες ψυχές από τη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Στην εποχή μας υπάρχουν διάφορες αιρέσεις οι οποίες στην Ελλάδα ανέρχονται σε εκατοντάδες!   
Θα ασχοληθούμε (όπως και τις άλλες φορές) με την αίρεση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά». Το θέμα που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο αφορά, το αν επιτρέπεται στους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» να προσεύχονται στον Ιησού Χριστό. Αυτό το κάνουμε με αληθινή αγάπη  και ειλικρίνεια που έχουμε γι’ αυτούς, ώστε να βοηθήσουμε μια ψυχή.  
Διαβάζουμε την  «Σκοπιά» της 1ηςΙουνίου 2013, σελ. 13:
«Ο  Ιησούς δεν είπε να απευθύνουμε τις προσευχές μας σε αυτόν ώστε εκείνος να μιλάει μετά στον Θεό για λογαριασμό μας. Απεναντίας, για να εισακούονται οι προσευχές μας, πρέπει να τις απευθύνουμε στον Θεό μέσω του Ιησού και κανενός άλλου.
Όταν οι μαθητές του Ιησού τού ζήτησαν να τους διδάξει πώς να προσεύχονται, εκείνος απάντησε:«Όποτε προσεύχεστε, να λέτε: “Πατέρα, ας αγιαστεί το όνομά σου”». (Λουκάς 11:2) Ναι, «όποτε» προσευχόμαστε, δηλαδή κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, πρέπει να απευθυνόμαστε, όχι στον Ιησού ή σε κάποιον άλλον, αλλά στον ίδιο τον Θεό. Με βάση αυτές τις ξεκάθαρες διδασκαλίες του Ιησού, δεν έπεται ότι οι προσευχές μας πρέπει να απευθύνονται στον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού και όχι σε μεσίτες ή «αγίους»;
Η προσευχή αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της λατρείας μας, και το να λατρεύουμε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Θεό σαφώς δεν εναρμονίζεται με τη διδασκαλία της Γραφής. (Ιωάννης 4:23, 24· Αποκάλυψη 19:9, 10) Να γιατί πρέπει να απευθύνουμε τις προσευχές μας μόνο στον Θεό».
Μάλιστα,  σύμφωνα  με την  «Σκοπιά», απαγορεύεται να  προσεύχονται οι «Μάρτυρες  του Ιεχωβά» στον  Ιησού Χριστό,  αλλά μόνο στο Θεό Πατέρα. Παρουσιάζουμε το ντοκουμέντο:  


«Σκοπιά» 1ηΙουνίου 2013, σελ. 13: Η «Σκοπιά» απαγορεύει  τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» να προσεύχονται στο Ιησού Χριστό

Όμωςτι είχε γράψει η «Σκοπιά» πριν από πέντε χρόνια και τώρα έπαθε «αμνησία»! και δεν το θυμάται;
Στην «Σκοπιά»1η  Φεβρουαρίου 2008, σελ. 13-14,γράφει λοιπόν:
 «Όταν προσευχόμαστε στο όνομα του Ιησού, εκδηλώνουμε πίστη σε τρεις τουλάχιστον πτυχές του ρόλου που παίζει ο ίδιος στην επεξεργασία του σκοπού του Θεού: (1) Αυτός είναι «το Αρνί του Θεού», του οποίου η θυσία παρέχει τη βάση για τη συγχώρηση αμαρτιών. (2) Αναστήθηκε από τον Ιεχωβά και τώρα ενεργεί ως “αρχιερέας” χορηγώντας τα οφέλη του λύτρου. (3) Αυτός μόνο αποτελεί “την οδό” προσέγγισης του Ιεχωβά μέσω προσευχής.—Ιωάννης 1:29· 14:6· Εβραίους 4:14, 15».
«Το να προσευχόμαστε στο όνομα του Ιησού τιμάει τον Ιησού. Τέτοιου είδους τιμή είναι κατάλληλη επειδή θέλημα του Ιεχωβά είναι “να λυγίσει κάθε γόνατο στο όνομα του Ιησού . . . , και κάθε γλώσσα να ομολογήσει φανερά ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος για τη δόξα του Θεού του Πατέρα”. (Φιλιππησίους 2:10, 11)». Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι το να προσευχόμαστε στο όνομα του Ιησού δοξάζει τον Ιεχωβά, εκείνον ο οποίος έδωσε τον Γιο του για δικό μας όφελος.—Ιωάννης 3:16».«Ναι, πρέπει να αναπέμπουμε τις προσευχές μας στο όνομα του Ιησού αν θέλουμε να εισακούονται από τον Ιεχωβά. (Ιωάννης 14:13, 14)». «Πράγματι, η χρήση του ονόματος του Ιησού στις προσευχές μαςπρέπει να έχει μεγαλύτερο νόημα από την ευγενική κατακλείδα μιας επίσημης επιστολής».
Να το δούμε το ντοκουμέντο:


«Σκοπιά» 1ηΦεβρουαρίου 2008, σελ. 13-14: Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά»  προσεύχονται στο όνομα του Ιησού Χριστού

Βλέπετε,  αγαπητοί αναγνώστες,  τι παιχνίδι παίζει η «Σκοπιά» στα θύματά της;
Να προσεύχονται στον Ιησού Χριστό,  να  μην προσεύχονται  στον Ιησού  Χριστό! Άραγε τι είδους είναι  αυτή η πνευματική «τροφή» που δίνει αυτός ο «δούλος»; Μας άρεσε πάντως αυτή η φρασεολογία τους: «Ναι, πρέπει να αναπέμπουμε τις προσευχές μας στο όνομα του Ιησού αν θέλουμε να εισακούονται από τον Ιεχωβά»! Σε πολλά περιοδικά της «Σκοπιάς» το «ναι» και το «όχι»  για το ίδιο πράγμα το έχει πιπιλήσει σαν καραμέλα!
Η«Σκοπιά» πότε έχει πάρει αυξανόμενο φως για  βιβλική  διδασκαλία;
Το  2008 ή  το 2013;  Ας μας απαντήσουν!
Έχει πει η  «Σκοπιά», 1-10-1976, σελ. 592, παρ. 4: «Τώρα,  στη  δεκαετία  του  1970,  μπορεί  αληθινά  να   λεχθή   ότι  ‘η  ημέρα  έγινε  τελεία’ μεταξύ  του  λαού  του  Ιεχωβά  και ότι η  εκκλησία  είναι  ‘τελεία»’.
Εφόσον για τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» η ΗΜΕΡΑ  ΕΓΙΝΕ  ΤΕΛΕΙΑ  ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970, τότε γιατί να μην ισχύει η Σκοπιά του (2008);
Παλιότερα οι Σπουδαστές της Γραφής – όπως ονομάζονταν τότε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά – υμνούσαν,  δοξολογούσαν, και προσκυνούσαν  τον Ιησού Χριστό. Τον  ονόμαζαν  και  ΔΕΣΠΟΤΗΝ  ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ!  «Τετελεσμένον Μυστήριον» Τόμος Ζ. 1917, επανέκδοση 1919, σελ. 25:
                       
                            «ΑΙΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ
Σωτήρ, ω όνομα σεπτόν, Άγγέλων ο χορός, Πεσών ας προσκυνήσ’ Αυτόν,
Δεσπότην του Παντός. Άγιοι του Θεού ημών Σας έσωσεν Αυτός.
Δεύτε νυν στέψατε Αυτόν Δεσπότην του παντός. Και σεις ω σπέρμα Ισραήλ, Ο εκλεκτός λαός, Στέψατε τον Εμμανουήλ Δεσπότην του παντός».
Ορίστε και το ντοκουμέντο:


«Τετελεσμένον Μυστήριον», επανέκδοση 1919, σελ. 25:Οι Σπουδαστές της Γραφής αινούν  τον Ιησού Χριστό
              
Και από τον αίνο  πάμε τώρα στην «δοξολογία». «Τετελεσμένον Μυστήριον» Τόμ. Ζ. 1917, επανέκδοση 1919, σελ. 113:
                                  
                                «ΔΟΞΟΛΟΓΕΙΤΕ
Τρις χαίρε, ένδοξε Αμνέ, Διάδημα σεπτόν, χορέ Αγγέλων πρόσφερε Και στέψον τον Χριστόν. Ω φάλαγξ των μαρτύρων, συ, Θεώρησον ημών
Τον αρχηγόν και λυτρωτήν  Και στέψον τον Χριστόν. Ίδε συ σπέρμα Ισραήλ, Τον του Δαυίδ  υιόν, Δέχθητι τον Εμμανουήλ  Και στέψον τον Χριστόν. Παν έθνος, κράτος, η φυλή, Επί της γης ημών Δος δόξαν και τιμήν Αυτώ  και στέψον τον Χριστόν».  
Παρουσιάζουμε το ντοκουμέντο:


«Τετελεσμένον Μυστήριον», επανέκδοση 1919, σελ. 113:Οι Σπουδαστές της Γραφής (ΜτΙ) δοξολογούν τον Ιησού Χριστό

Και τον λάτρευαν  ως Θεό! Ναι, καλά  διαβάσατε τον λάτρευαν ως Θεό!
Το λένε στην «Σκοπιά 1922, σελ, 368».Το έχουμε δημοσιεύσει το ντοκουμέντο (antiairetikos.blogspot.com/2013/09/blog-post_22.html).
Όχι μόνο οι «Σπουδαστές της Γραφής» προσεύχονταν μόνο στον Ιησού Χριστό, αλλά και στο Πνεύμα το  Άγιο του Θεού«Τετελεσμένον Μυστήριον» Τόμ. Ζ. 1917, επανέκδοση 1919, σελ. 123:
    
                                    «ΕΠΙΚΛΗΣΙΣ
Έλθέ, ω πνεύμα του Θεού, Παράκλητε παντός πιστού, Έλθέ  και έσο οδηγός Ημών, και σύμβουλος και φώς. Ελθέ, ω πνεύμα του Θεού Περιστερά του Ουρανού, Καρδίας μας διαμονήν  Κατάστησον παντοτεινήν. ’Ελθέ, ω πνεύμα του Θεού, ’Ελθέ χάριτι του Χριστού, ’Ελθέ και πλήρωσαν ημάς Με χάριτας πνευματικάς».
Να το δούμε  το ντοκουμέντο:


«Τετελεσμένον Μυστήριον», επανέκδοση 1919, σελ. 123:Οι Σπουδαστές της Γραφής (ΜτΙ) έκαναν επίκληση στο Άγιο Πνεύμα του Θεού

Μετά από (93) χρόνια,  συνεχίζουν  και γράφουν οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά»  στο  βιβλίο «Διαγγελείς της Βασιλείας» 1993, σελ. 42:  «Η  τωρινή  τους  κατανόηση  των  βιβλικών αληθειών  και  οι  δραστηριότητές  τους  ανάγονται  στη  δεκαετία  του 1870  και  στο  έργο του  Κ.Τ. Ρώσσελ  και  των συντρόφων του».
Αν όντως, αγαπητοί αναγνώστες,  οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» πιστεύουν αυτά που γράφουν στο «Διαγγελείς», ότι: Η τωρινή τους κατανόηση των βιβλικών αληθειών ανάγονται στη δεκαετία του 1870 και στο έργο του Ρώσσελ, ας βγουν από την «κρυψώνα» τους να μας απαντήσουν! 
Ας παρουσιάσουμε τώρα μέσα από την  η  Αγία Γραφή,  δύο αγιογραφικά χωρία που μας μιλάνε για προσευχή στο Ιησού Χριστό.
ΟΠρωτομάρτυρας  Στέφανος  «προσεύχεται» στον Ιησού Χριστό:
Πράξ. 7:59-60 : «και ελιθοβόλουν τον Στέφανον, επικαλούμενον και λέγοντα: Κύριε Ιησού, δέξαι το πνεύμα μου. Θείς δε τα γόνατα έκραξε φωνή μεγάλη Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην».
Εδώ βλέπουμε ότι ο Στέφανος προσεύχεται στον Κύριο Ιησού να δεχτεί το προσωπικό του πνεύμα. Στην συνέχεια  προσεύχεται και πάλι γονατιστός για τους φονιάδες του στον Ιησού, τον ονομάζει  Κύριο με την έννοια  του «Γιαχβέ», και τον παρακαλεί με φωνή μεγάλη να μη τους λογαριάσει αυτή την αμαρτία.  
Η «Σκοπιά» αποδίδει στη «Μετάφραση Νέου Κόσμου» (ΜΝΚ) – που είναι η δική της Καινή Διαθήκη – το  «Πράξ. 7:59-60  ως εξής: «Και συνέχισαν να λιθοβολούν το Στέφανο, ενώ εκείνος έκανε επίκληση και έλεγε: «Κύριε Ιησού δέξου το πνεύμα μου». Κατόπιν, λυγίζοντας τα γόνατά του φώναξε με δυνατή φωνή: «Ιεχωβά,μην τους καταλογίσεις αυτή την αμαρτία».
Η  «Σκοπιά» όπως είδαμε στο  στίχο 60 δεν χρησιμοποίησε το όνομα «Κύριος» του θεόπνευστου κειμένου,  και το οποίο βέβαια αποδίδεται στο Χριστό, αλλά το νόθο και ανύπαρκτο γραφικό όνομα «Ιεχωβά».
Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση  όσον αφορά το όνομα «Ιεχωβά». Η «Σκοπιά» έγραψε: «Ένας λόγος είναι ότι έως τώρα δεν έχει βρεθεί κανένα αντίγραφο αρχαίου χειρόγραφου που να περιέχει το θείον όνομα στην πλήρη μορφή του»«Σκοπιά  15-11-1971 σελ. 677».
«Είναι αλήθεια ότι κανένα από τα υπάρχοντα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» «Σκοπιά, 01.03.1991, σελ.28».
Εφόσον μας λένε, οι αγαπητοί «Μάρτυρες του Ιεχωβά», ότι δεν περιέχει το προσωπικό όνομα του Θεού στη Καινή Διαθήκη, τότε γιατί η «Σκοπιά» το ανέφερε στο στίχο 60; Μήπως αντελήφθη την έννοια της προσευχής του Στεφάνου στο πρόσωπο του Ιησού, για να συσκοτίσει την αλήθεια της Θεότητος του Ιησού;
Μα ο Στέφανος στο στίχο 59, ανέφερε  «Κύριε Ιησού»,  γιατί να μην είναι ίδιος και στο στίχο 60;
Αν ανοίξουμε την «ΜΝΚ»,  «1 Κορ. 9:1», εκεί θα δούμε:
«… Δεν έχω δει τον Ιησού, τον Κύριο μας;Δεν είστε εσείς το έργο μου σε σχέση με τον Κύριο;»
Εδώ ο Απ. Παύλος αναφέρει  πρώτα, «Ιησού, τον Κύριο μας» και μετέπειτα  τον Κύριο».  Εδώ τον «Κύριο» γιατί δεν τον ονόμασε η «Σκοπιά», «Ιεχωβά»;  Απλούστατα,  εδώ δεν είναι προσευχή του Απ. Παύλου προς τον Ιησού Χριστό! Αν ήταν προσευχή  προς τον Ιησού, (όπως του Στεφάνου)  η «Σκοπιά» τον «Κύριο» θα το ερμήνευε ως «Ιεχωβά»!  Όμως «έπεσε» ή ίδια στην «παγίδα» πού έστησε» για τα θύματά της, αφού τύπωσε και κυκλοφόρησε το 1969 το πρωτότυπο κείμενο της Καινής Διαθήκης με τίτλο «Διάστιχος Μετάφρασις της Βασιλείας των Ελληνικών Γραφών». Στη σελίδα 572  στις «Πράξ. 7:60»   είναι γραμμένο «Κύριε» και όχι «Ιεχωβά»!
Παρουσιάζουμε το ντοκουμέντο:

Διάστιχος Μετάφρασις της Βασιλείας των Ελληνικών Γραφών, σελ. 572: Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» στο στίχο «60», το έχουν  γραμμένο «Κύριε» και όχι «Ιεχωβά»
                                                                     
Με τη μετάφραση όμως που έκανε η «Σκοπιά» του «Κύριε»σε «Ιεχωβά», κήρυξε χωρίς να το επιδιώκει και να το θέλει τη Γιαχβική φύση του Ιησού Χριστού που με λύσσα  και πάθος  πολεμά!  
Αν είχαν  οι  «Μάρτυρες του Ιεχωβά» το φωτισμό και τη βεβαιότητα που δίνει το Πνεύμα το Άγιο,  θα αποκαλούσαν  και σήμερα  τον «Ιησού» ως «Κύριο» = «Γιαχβέ»! (1 Κορ. 12:3).
Πράξ. 1:24: «και προσευξάμενοι είπον: Σύ, Κύριε, καρδιογνώστα πάντων, ανάδειξον ον εξελέξω εκ τούτων των δύο ένα».
Τίθεται το ερώτημα. Στο εδάφιο αυτό, το όνομα «Κύριε» ή «Ιεχωβά» κατά τη «ΜΝΚ», σε ποιο πρόσωπο το απηύθυναν οι 120 μαθητές, στον Ιησού Χριστό ή  στον Πατέρα του; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη.
«Κύριο» ονόμασαν  τον Ιησού Χριστό! Θα μας πει κάποιος «ΜτΙ»,  πώς αποδεικνύεται αυτό; Ο Πέτρος από το στίχο «16»μέχρι το στίχο «20»,αναφέρεται στην προδοσία του Ιούδα και στους στίχους «21-22»,αναφέρεται στην εκλογή ενός άνδρα που ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της ζωής του Ιησού από τη βάπτιση  μέχρι και την ανάληψη. Αποκαλεί μάλιστα «Κύριον τον Ιησού», καθ’ ον χρόνο ο Ιησούς  είναι στους ουρανούς στα δεξιά του Πατέρα του. Στη  συνέχεια προσεύχονται, απευθύνονται στον  Κύριο και τον παρακαλούν να εκλέξει εκείνον που αυτός ήθελε. Δεν λέγουν απλά, «Κύριε», αλλά προτάσσουν την αντωνυμία  «Εσύ», γιατί η προσευχή τους αποτελεί συνέχεια του λόγου του Πέτρου, που αποκάλεσε πριν λίγο τον Ιησού «Κύριο». Η προσευχή τους απευθύνεται στον Ιησού.
ΟΙησούς Χριστός ο οποίος εξέλεξε τους 12 μαθητές και Αποστόλους  (Ιω. 15:16),  έτσι και τώρα παρακαλείται να εκλέξει ένα εκ των δύο υποψηφίων!  Τον  Ονομάζουν λοιπόν  «Κύριο και καρδιογνώστη» τον Ιησού. Αυτό είναι σύμφωνο και με την προσευχή του Στεφάνου  στις «Πράξ. 7:59»  (που αναφέραμε παραπάνω) κατά το οποίο ο Στέφανος προσεύχεται στον Ιησού, τον ονομάζει «Κύριο» και τον παρακαλεί να δεχθεί το προσωπικό του πνεύμα. Ακόμα και ο  Απ. Πέτρος με το λόγο που είπε στον Ιησού Χριστό λίγες μέρες πριν την ανάληψη του Ιησού στους ουρανούς «…Κύριε, συ  πάντα οίδας, συ γινώσκεις  ότι φιλώ σε…» (Ιω.21:17), το αποδεικνύει.  Είναι επίσης σε απόλυτη συμφωνία με το λόγο που λέει ο Ιησούς Χριστός στην «Αποκ. 2:23», «…και γνώσονται πάσαι αι εκκλησίαι ότι εγώ ειμί ο ερευνών νεφρούς και καρδίας…».
Με το λόγο αυτό στην «Αποκάλυψη», ο Ιησούς ταυτίζει τον εαυτό του με τον Γιαχβέ  στον «Ιερεμία, 17:10»! Και αλλά αγιογραφικά χωρία μας δείχνουν ότι ο Ιησούς Χριστός γνωρίζει ως Θεός τα πάντα:
(Ματθ. 9:4.11:27. Λουκ. 6:8. 9:47. 11:17. Ιώαν. 1:49-51. 2:24-25. 16:30). Ο Ιησούς ο καρδιογνώστης των πάντων εκλέγει λοιπόν τον Ματθία στη θέση του εκπεσόντος  Ιούδα, στο στίχο «26».  
Η«Σκοπιά» όμως για μία άλλη φορά   χωρίς  να το αντιληφτεί  και χωρίς να το θελήσει, κήρυξε «Ιεχωβά» τον Ιησού Χριστό!
Και μετά σου λένε (σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις που κάναμε) απαγορεύεται να προσευχόμαστε στον Ιησού Χριστό!
Αν διαβαστεί αυτό το άρθρο μας και  από πρώην Ορθοδόξους που  έγιναν   «Μάρτυρες του Ιεχωβά», θα θέλαμε να τους  πούμε το εξής:
Προτού να φύγετε από την Ορθοδοξία, μελετήσατε τις ολοκάθαρες αλήθειες της Ορθοδοξίας;  Βιώσατε πρώτα, όχι βεβαία τυπικά, μα ουσιαστικά το μεγαλείο της πίστη μας;  Πιστεύουμε,  αν βιώνατε πραγματικά το Ορθόδοξο πιστεύω μας δεν θα είχατε φύγει από την Ορθοδοξία μας! Δεν καταλαβαίνετε ότι είστε μπλεγμένοι σε μια πολυεθνική «Εταιρεία»; Που ο βασικός στόχος της είναι ο απόλυτος έλεγχος επάνω σε ανθρώπινα όντα, που τα θέλει να τα χρησιμοποιεί στους δόλιους σκοπούς της;
Ποιος λογικός άνθρωπος θέλει να παίζει με τη φωτιά;
Ψάξτε, ερευνήστε, ακολουθείστε το δρόμο της δικής σας εκλογής, σαν ελεύθεροι άνθρωποι.  
Δεν βλέπετε μόνοι σας ότι η εταιρίας σας «Σκοπιά» δεν έχει ξεκαθαρισμένη γραμμή στα πιστεύω της,  αλλά  φάσκει και αντιφάσκει  και αλλάζει συνεχώς τις διδασκαλίες της,  σαν τον χαμαιλέοντα, ανάλογα με τις περιστάσεις και ανάλογα με τα συμφέροντά  της;       
Πάντως εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία και αν έχετε στο θέμα του άρθρου.  

Προσπάθειες μόρφωσης κλήρου και λαού μετά την Τουρκοκρατία

$
0
0

Ηφροντίδα για ειδική μόρφωση του κλήρου η οποία θα συνέβαλε και στη πρόοδο των Εκκλησιαστικών γραμμάτων αλλά και στην εξύψωση της παιδείας του λαού, δεν έλειψε ούτε από την Εκκλησία αλλά ούτε και από την Πολιτεία, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης πλέον Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το 1830στον Πόρο ιερατική σχολή, η οποία όμως δεν βρίσκει την αναγκαία υποστήριξη για μακροημέρευση του τόσου ευγενούς σκοπού της, αφού μετά το θάνατο του διαλύεται από την Βαυαρική Αντιβασιλεία του νεαρού βασιλιά Όθωνα. Αλλά και το λαμπρό σχέδιο του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων για ίδρυση Ελληνικής Θεολογικής Ακαδημίας, κατά τα ρωσικά πρότυπα είχε εγκαταλειφτεί.
Ικανοί λόγιοι κληρικοί, εμφορούμενοι από την αγάπη τους προς την ταλαίπωρη και δοκιμαζόμενη πατρίδα και κατά την διάρκεια της Επανάστασης αλλά και μετά από αυτή, επέστρεψαν από την Ευρώπη για να εξακολουθήσουν τον αγώνα τους υπέρ των γραμμάτων. Ο Γρηγόριος Κωνσταντάς διορίσθηκε από τον Καποδίστρια πρόεδρος της εκπαιδευτικής Επιτροπείας και έφορος του εν Αιγίνη οικοτροφείου και ο Νεόφυτος Δούκας εγκαταστάθηκε το 1830 στην Αίγινα, διδάσκων αμισθί, κηρύττοντας τον θείο λόγο και μοιράζοντας δωρεάν τις εκδόσεις των Ελλήνων συγγραφέων.
Ηκατάσταση όμως του κλήρου, επισκόπων και μη, ήταν τραγική από μορφωτική άποψη, ώστε να αναγκαστεί ο Αντιβασιλέας Μάουρερ, με μια δόση υπερβολής βέβαια, να πει, πως τα 99% των ιερέων δεν μπορούσαν ούτε την υπογραφή τους να βάλουν.
Με Βασιλικό Διάταγμα (Β.Δ.) ορίζεται το 1834όπως, στο εν Αιγίνη γυμνάσιο σπουδάζουν 30 υπότροφοι κληρικοί, οι οποίοι θα εκλέγονταν από την Ιερά Σύνοδο. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής ήταν πενιχρά με αποτέλεσμα όπως είπαμε να κλείσει το γυμνάσιο. Κατά τον χρόνο αυτό η Αντιβασιλεία σκέπτονταν την ίδρυση Πανεπιστημίου, στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται και Θεολογική Σχολή. Έπρεπε να περάσουν τρία ακόμη έτη, για να ιδρυθεί το πρώτο εν Ελλάδι Πανεπιστήμιο.
Και πράγματι το 1837ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο μεταξύ των άλλων σχολών περιλάμβανε και Θεολογική Σχολή με πρώτους καθηγητές σ’ αυτή, τον Μισαήλ Αποστολίδη και τον Θεόκλητο Φαρμακίδη. Και ενώ φαινόταν, πως με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής ένας καινούργιος άνεμος πλέον, πνέει στα Εκλησιαστικά πράγματα, αφού οι απόφοιτοι της σχολής θα επάνδρωναν τα ελληνικά σχολεία μεταδίδοντας στους μαθητές όχι μόνο τον θείο λόγο αλλά και την ορθή πίστη, δυστυχώς τα αποτελέσματα της σχολής ήταν φτωχότατα. Διότι, ούτε καθηγητές ικανοί υπήρξαν να την επανδρώσουν και να διδάξουν αλλά ούτε και καμιά ιδιαίτερη προσέλευση νέων φοιτητών υπήρξε. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τους ξένους ιεραπόστολους των άλλων δογμάτων και ιδιαίτερα των προτεσταντικών που είχαν άλλωστε αυξηθεί με την έλευση της Αντιβασιλείας στην Ελλάδα, από τους οποίους μάλιστα, κάποιοι από αυτούς διορίζονταν επίσημα από το κράτος στα ελληνικά σχολεία, αφού υπήρχε έλλειψη Ορθοδόξων θεολόγων.
Το 1838η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να ιδρυθεί Ιερατική Σχολή στην Αίγινα, από τα έσοδα που είχαν προκύψει από τις διαλυθείσες μονές που ως γνωστόν είχε προχωρήσει η Αντιβασιλεία, προς μόρφωση του κλήρου. Η Κυβέρνηση όμως αρνήθηκε και αντ’ αυτής ίδρυσε στην Αθήνα σχολή εκκλησιαστικής μουσικής, η οποία όμως επέζησε λίγα μόνο έτη.   
Το ίδιο έτος όμως, κατορθώνει η Σύνοδος να εκδοθεί Β.Δ., με το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ιεροκηρύκων, ένας θεσμός που ανδρώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και έχει προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδας αλλά ιδιαίτερα στο Χριστεπώνυμο ποίμνιο αυτής.
Το 1841ιδρύεται το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ριζάρειο Ίδρυμα) από τους Αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη. Οι ιδρυτές του κατάγονταν από το Μονοδένδρι Ηπείρου, ξενιτεύτηκαν από τα παιδικά τους χρόνια στη Ρωσία, όπου δημιούργησαν κολοσσιαία περιουσία από εμπορικέςεπιχειρήσεις, την οποία διέθεσαν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό έθνος, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Το 1837 ο Γεώργιος Ριζάρης ήρθε στην Αθήνα και συνέταξε τη διαθήκη του, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα σχέδια των δύο αδελφών για την ίδρυση της ομώνυμης Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία στην εποχή της, μαζί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Αρσάκειο, αποτελούσαν τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Η ίδρυσής της είχε σκοπό τη μόρφωση του κλήρου της Ελλάδας και προς αυτό εργάστηκε και ο πρώτος διευθυντής του ιδρύματος Μισαήλ Αποστολίδης ο οποίος ήταν και ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης Ριζάρη. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα και της σχολής αυτής δεν ήταν τα αναμενόμενα, επειδή οι υπότροφοι όταν αποφοιτούσαν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν μπορούσαν να εισέλθουν στις τάξεις του κλήρου, γι’ αυτό και άλλοι από αυτούς στρέφονταν σε άλλες σχολές και άλλοι σε διάφορες ασχολίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ανάλογη τύχη είχαν και οι ιερατικές σχολές και τα ιεροδιδασκαλεία που ιδρύθηκαν αργότερα. Αυτό βέβαια οφείλονταν και στο γεγονός, πως η Εκκλησία δεν μπορούσε να πάρει καμιά πρωτοβουλία, επειδή από του νόμου δεν είχε το δικαίωμα ούτε για τον δικό της κλήρο να φροντίσει, η δε Πολιτεία δεν έδινε και μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό και παρόλο που πολλές φορές αναφύονταν στην Εκκλησία διάφορες ανωμαλίες λόγω έλλειψης μόρφωσης του κλήρου δεν αποφάσιζε να σκεφτεί κάτι για την εξύψωση της μόρφωσης του.
Παρ’ όλες τις δυσμενείς αυτές συνθήκες η θεολογική επιστήμη, άρχισε δειλά – δειλά και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να καλλιεργεί τα θεολογικά γράμματα. Όσοι είχαν κάποια οικονομική άνεση μετέβαιναν στην Ευρώπη για ευρύτερες σπουδές στην θεολογία, από την οποία όμως επέστρεφαν επηρεασμένοι από τη δυτική θεολογία είτε Καθολική είτε Προτεσταντική ήταν αυτή, αφού όπως ήταν φυσικό υπήρχε έλλειψη Ορθόδοξων θεολογικών βάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να εμφανίζουν πολλές Δυτικές θεολογικές θέσεις και απόψεις ως γνήσιες Ορθόδοξες, αφού η καρδιά τους, ήταν Ορθόδοξη αλλά ο νους τους ξένος πλέον προς την Ορθοδοξία. Λόγου χάρη η Δυτική άποψη την οποία εισήγαγε ο μεγάλος θεολόγος της Δύσης Ανσέλμος, πως η σταύρωση του Χριστού πραγματοποιήθηκε για να ικανοποιηθεί η Θεία Δικαιοσύνη, παρουσιάζονταν από τους επιστρέψαντες εκ της Δύσης θεολόγους ως γνήσια Ορθόδοξη, κάτι βέβαια που είναι παντελώς αναληθές. Όμως δεν ήταν όλα αρνητικά. Γιατί η επαφή τους με τους ξένους θεολόγους και η χρήση της μεθόδου αυτών στην έρευνα της Γραφής και της Θεολογίας καθώς επίσης και η γνωριμία τους με σπουδαίους θεολόγους και φιλοσόφους της Δύσης κατέστησε πολλούς ικανούς ερευνητές, οι οποίοι πρόσφεραν πολλά στην πρόοδο της θεολογικής επιστήμης και των θεολογικών γραμμάτων.
Το 1842συγκροτείται εκκλησιαστική Επιτροπή για να φροντίσει να διανέμεται δωρεάν στο λαό από τους ιερείς, η έκδοση της Παλαιάς Διαθήκης η οποία είχε προταθεί από τον αγγλικανό G.Tomlison  και βασίζονταν όχι στο Εβραϊκό πρωτότυπο αλλά στην μετάφραση των Εβδομήκοντα (Ο΄).
Κατά την περίοδο αυτή εμφανίζονται δύο εξέχουσες θεολογικές φυσιογνωμίες, οι οποίες, έμειναν γνωστές στην Ιστορία για την κόντρα που είχαν μεταξύ τους για την ανακήρυξη ή μη του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κων/λης. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Οικονόμου του εξ Οικονόμων και τον ιερομόναχο Θεόκλητο Φαρμακίδη.
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, «το αγλάισμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας» όπως αποκαλέστηκε, υπήρξε μια πολυσχιδής και άκρως αγωνιστική φυσιογνωμία για τα ιερά και όσια του Γένους. Δεινός ρήτορας, συνετέλεσε ιδιαίτερα δια των ιστορικών του έργων στην συλλογή όλων των σχετικών προς την Ιστορία της ιδρύσεως του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Απεβίωσε την 9ηΜαρτίου 1857 και τάφηκε στη μονή Πετράκη, όπου σώζεται μέχρι σήμερα ο τάφος του.
Ο Θεόκλητος Φαρμακίδηςήταν εξέχουσα φυσιογνωμία και από άποψη
μόρφωσης αλλά και εθνικής δράσης. Ο αγώνας του μετά του Οικονόμου υπήρξε περισσότερο πολιτικός παρά εκκλησιαστικός, γιατί και οι δύο οδηγούνταν στο ίδιο συμπέρασμα. Έγραψε πολλά έργα κυρίως ερμηνευτικά, τα οποία πολλά από αυτά έμειναν ανέκδοτα. Παρότι αγωνίστηκε για το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας όταν έμαθε πως την 3ηΑπριλίου 1860 κατά τη νύκτα του Πάσχα στο Φανάρι, οι Βούλγαροι επίσκοποι και ιερείς δεν μνημόνευσαν το όνομα του Πατριάρχη, έσπευσε να ζητήσει πληροφορίες από το Υπουργείο για το γεγονός αυτό. Μετά από λίγες μέρες ασθένησε και πέθανε στις 21 Απριλίου 1860. 
Δυστυχώς η μεταξύ των δύο αυτών ανδρών κόντρα για τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας ζημίωσε το Έθνος και την Εκκλησία. Εάν είχαν εγκαταλείψει τις έριδες και εργάζονταν για την ανόρθωση της Εκκλησίας, την μόρφωση του κλήρου, την ηθική ανάπλαση της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη των θεολογικών γραμμάτων θα προσέφεραν στον τόπο ανεκτίμητες υπηρεσίες εθνικές και εκκλησιαστικές.
Εκτός από τους δύο μεγάλους αυτούς άνδρες παρουσιάζονται την περίοδο αυτή και άλλες ικανές φυσιογνωμίες, οι οποίες όμως, αντί να ωφελήσουν την εκκλησία μάλλον την έβλαψαν, επειδή επιδόθηκαν σε ακρότητες και κάποιοι από αυτούς παρέκλιναν από την ορθόδοξο γραμμή. Κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από αυτούς ήταν, ο υφέρπων Προτεσταντισμός που χαρακτήριζε τις σκέψεις και τις πράξεις τους, βάσει των οποίων επιθυμούσαν να «αναμορφώσουν» την Ορθόδοξο Ελλαδική Εκκλησία, η οποία κατ’ αυτούς είχε ξεφύγει από τον Ορθόδοξο δρόμο! Κάποιοι μάλιστα από αυτούς κατάντησαν και γραφικοί γιατί εκτός από τον μεσσιανικό χαρακτήρα που χαρακτήριζε το έργο τους πίστευαν για τον εαυτό τους πως έχουν επιλεγεί από το Θεό και την Παναγία για το έργο αυτό!
Από αυτούς ο Απόστολος Μακράκης, υπήρξε σίγουρα μια ξεχωριστή μορφή στην εποχή του. Γεννήθηκε στη Σίφνο και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ήταν γνώστης της διδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας των αρχαίων φιλοσόφων και της δυτικής σκέψης. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1866 και άρχισε ένα πολύπλευρο πράγματι έργο, για την ανύψωση της μόρφωσης του κλήρου την καταπολέμηση της σιμωνίας, αλλά και την ηθική ανύψωση των πιστών, επειδή είχε παρατηρηθεί τα δύσκολα αυτά χρόνια, μεγάλη χαλαρότητα των ηθών του λαού. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε συλλόγους και εξέδωσε περιοδικά τα οποία πίστευε θα τον βοηθούσαν στο έργο του. Στις ονομασίες αυτών των συλλόγων και των περιοδικών όπως λόγου χάρη «Λόγος», «Δικαιοσύνη», «Ειρήνη» βρίσκουμε και την ιδιομορφία του Μακράκη, ο οποίος νόμιζε ότι κατά καιρούς τον ξεχώριζε ο Θεός και τον έστελνε ως άλλο προφήτη να εκπληρώσει ορισμένη αποστολή. Ο σύλλογος «Ιωάννης ο βαπτιστής» αντικατόπτριζε αυτόν, ως κηρύσσοντα μετάνοια και προπαρασκευή του λαού. Ο σύλλογος «Μέγας Κωνσταντίνος» αντιπροσώπευε αυτόν ως οραματιστή, για την απελευθέρωση της Κων/λης, ο δε σύλλογος «Πλάτων», ως εκπρόσωπο της σοφίας. Είναι δύσκολο να αποδείξει κάποιος αν ο Μακράκης ήταν πράγματι «τριχοτομιστής», δεχόμενος δηλαδή τον άνθρωπο ως αποτελούμενο από σώμα, πνεύμα και ψυχή. Γιατί αν με την έννοια «πνεύμα» εννοούσε την θεία χάρη, η οποία έρχεται στον άνθρωπο και μετά απέρχεται με τον θάνατο, τότε εξέφραζε όχι τριχοτομιστικές γνώμες, αλλά γνώμες των απολογητών της Εκκλησίας. Για την ανθρώπινη σοφία, είχε την χειρότερη γνώμη και μιλούσε περιφρονητικά γι’ αυτή, συνήθιζε δε να αποκαλεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών «Πανσκοτιστήριο», εις τα προπύλαια του οποίου, πολλές φορές κήρυττε χάριν επιδείξεως. Κήρυττε συνήθως τα βράδια προσελκύοντας μεγάλα πλήθη με την έκτακτη ρητορική του δεινότητα και την πρωτοτυπία των ιδεών του. Αν και αφορίσθηκε δύο φορές από την Εκκλησία, πρέπει να του αναγνωρισθεί πως ο πολύπλευρος αγώνας του, παρά τα ελαττώματά του, συγκράτησε πολλά κακά της Εκκλησίας όπως την σιμωνία, τα σαρκικά αμαρτήματα κ.λ.π. Στο τέλος του βίου του φάνηκε όλη του η κομπλεξική του κατάσταση, διότι πολιτεύτηκε και πίστεψε πως ήταν τέκνο της Παναγίας, το οποίο είχε προοριστεί από τους ουρανούς να μεταβάλει τη μορφή της Εκκλησίας. Πέθανε το 1905 και τάφηκε ορθόδοξα. Πολλοί από τους μαθητές του αναδείχθηκαν σε θεολογικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως λόγου χάρη ο Ευσέβιος Ματθόπουλος ο οποίος ίδρυσε αργότερα την Οργάνωση «Ζωή» και ο θείος του Ευσέβιου, Ιερόθεος Μητρόπουλος, μετέπειτα μητροπολίτης Πατρών. Παρά την μεγάλη προσφορά του Απόστολου Μακράκη ιδιαίτερα στην ηθική ανόρθωση των πιστών, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον κίνδυνο προτεσταντοποίησης της Εκκλησίας από το κήρυγμά του, κάτι που διέβλεψε πρώτος ο μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στα διηγήματά του «Ο Διδάχος», «Η μακρικιστίνα», «Ο αειπλάνητος» και στο άρθρο του «Το μακράκειον επεισόδιον εν Σκιάθω» κατήγγειλε απερίφραστα τον πρώτο εξωεκκλησιαστικό μόρφωμα στην Ελλάδα, τη «Σχολή του Λόγου» του Μακράκη, τον προτεσταντικό χαρακτήρα των εκεί λαϊκών συγκεντρώσεων, κηρυγμάτων και προσευχών. Ζωγράφισε με την απαράμιλλη πένα του τον τύπο του θρησκευτικού ανθρώπου που διαμόρφωνε αυτή η σωματειακή ευσέβεια, την ηθικιστική μονομέρεια, υποκρισία και έπαρση που καλλιεργούσαν στις μέρες του «τα τόσα νεοπλάσματα των ποικιλώνυμων συλλόγων … Αναστάσεις, Αναμορφώσεις, Αναγεννήσεις, Αναζυμώσεις και Αναπλάσεις, οι επαγγελόμενες την διόρθωση – επειδή μεταξύ όλων των επαγγελμάτων εις όλον το Γένος, περνά εξόχως το επάγγελμα της θρησκείας».
Την εποχή που φτάνει στην Ελλάδα για να την κυβερνήσει ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας, ιδρύεται η «Φιλορθόδοξη Εταιρία», η οποία έθεσε ως σκοπό της την ορθόδοξο βάπτιση και την προσκόλληση στη Ρώσικη πολιτική. Ανάμεσα σ’ αυτούς που την επάνδρωσαν ήταν και ο μοναχός Κοσμάς Φλαμιάτος και ο μοναχός Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έμεινε γνωστός στην Ιστορία με την επωνυμία «Παπουλάκος».
Ο Κοσμάς Φλαμιάτοςγεννήθηκε στα Πουλάτα της Σάμης Κεφαλληνίας, από
πατέρα ιερέα και δάσκαλο. Έγινε και ο ίδιος δάσκαλος στα χωριά της Κεφαλληνίας. Είχε τη φήμη λόγιου ανθρώπου και κοσμοκαλόγερου ασκητή. Αντιστάθηκε στο αγγλικό καθεστώς της Επτανήσου κυρίως στον μεθοδικό εκπροτεσταντισμό του πληθυσμού. Οι Άγγλοι για να τον προσεταιριστούν του πρόσφεραν θέση καθηγητού στην Ιόνια Ακαδημία, αλλά αρνήθηκε και το 1837 μεταβαίνει στη Πάτρα όπου αναπτύσσει έντονη κηρυκτική και συγγραφική δραστηριότητα ασκώντας έντονη κριτική στις ενέργειες του βαυαρικού καθεστώτος ιδιαίτερα στον εκκλησιαστικό τομέα. Βλέπει την ρίζα όλων των κακών στην αγγλική πολιτική και τον μασονισμό, θεωρεί δε τους Άγγλους πιο επιζήμιους από τους Τούρκους κάτι που μάλλον ανταποκρίνονταν σ’ ένα ευρύτερο λαϊκό αίσθημα. Ο λόγος του είναι ένα μίγμα ορθόδοξης μοναστικής πνευματικότητας με κάποια αφελή πολιτική ιδεοληψία που όμως δεν χάνει την οξυδέρκειά του, ιδιαίτερα στο σχεδιασμό της αγγλικής πολιτικής. Επιμένει με πολλή καθαρότητα στην προτεραιότητα της εκκλησιαστικής άσκησης, της λειτουργικής εμπειρίας, της ορθής πνευματικής καθοδήγησης. Αλλά ταυτόχρονα βλέπει παντού οργανωμένες συνομωσίες για την εξάλειψη της Ορθοδοξίας που όλες ξεκινούν από την Αγγλία. Το 1852, με αφορμή του κινήματος του «Παπουλάκου»συλλαμβάνεται στην Πάτρα μαζί με 150 άλλους κυρίως μοναχούς και φυλακίζεται στο Ρίο, όπου ύστερα από κάποιο διάστημα πεθαίνει. Λίγες μέρες πριν το θάνατό του, είχε προλάβει και είχε καρεί μέσα στη φυλακή μοναχός. Σύμφωνα με τον Γ. Μεταλληνό στο βιβλίο του «Κοσμάς Φλαμιάτος» σελίδα 298, βάσιμες πληροφορίες απέδωσαν τον θάνατό του στις κρατικές αρχές, που τον δηλητηρίασαν.
ΟΧριστόφορος Παναγιωτόπουλος ή «Παπουλάκος»γεννήθηκε στο χωριό Άρμπουνα της επαρχίας Καλαβρύτων και αρχικά υπήρξε κρεοπώλης. Ήταν τελείως αγράμματος όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Αρχικά μόνασε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση. Σε ηλικία 80 ετών πήρε την απόφαση να κηρύξει. Θέλοντας να μιμηθεί τον Κοσμά τον Αιτωλό από τον οποίο όμως έλειπε παντελώς ο φανατισμός, κάτι που δυστυχώς δεν διέκρινε τον Παπουλάκο, περιόδευε στην Πελοπόννησο κηρύσσοντας ηθική και θρησκευτική ανόρθωση. Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό του. Κυρίως κήρυττε εναντίον της μοιχείας, της κλοπής και ιδιαίτερα τη ζωοκλοπής που μάστιζε την Δυτική Πελοπόννησο και ήταν υπέρ της προσευχής. Τα κηρύγματα του προκαλούν τέτοια μεταστροφή του ακροατηρίου, που οι ίδιες οι πολιτικές αρχές αναγκάζονται να ομολογήσουν  ότι αυτό που δεν κατόρθωσαν οι νόμοι και τα καταδιωκτικά σώματα το πέτυχε ένας «ιδιώτης καλόγερος». Μέσα όμως από τα κηρύγματα του, εκτός από τα παραπάνω, καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης και την συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας. Κατήγγειλε τον υπαλληλοποιημένο κλήρο, την κρατική εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια τα οποία αποκαλούσε «διαβολοεπιστήμια». Ανήκοντας στην «Φιλορθόδοξη Εταιρία» η οποία ήταν αντίθετη στον Όθωνα που ήταν Καθολικός, συνδύαζε την ανόρθωση αυτή με την έξωση του Όθωνα. Παρακινούσε μάλιστα τους ιερείς να μην μνημονεύουν στη λατρεία τα ονόματα του Όθωνα και της Αμαλίας, γιατί «ήταν αλλόθρησκοι και φράγκοι». Καταληφθείς μάλιστα από παράλογο μανία συγκέντρωσε από τον όχλο ένα υποτυπώδη στρατό και εξεστράτευσε εναντίον της Καλαμάτας. Συλληφθείς όμως από τον στρατηγό Γενναίο Κολοκοτρώνη, κατόπιν προδοσίας από κάποιο ιερέα Βασίλαρο που έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 6000 δραχμών και ο οποίος προσποιήθηκε τον φίλο του και οπαδό του, κλείστηκε στις φυλακές της Άνδρου όπου και πέθανε το 1861.
Ιδιόμορφο φυσιογνωμία αποτελεί και ο Θεόφιλος Καΐρηςο οποίος κατάγονταν
από την Άνδρο. Χειροτονήθηκε σε ηλικία 17 ετών και αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα στελέχη της «Φιλορθόδοξης Εταιρίας». Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε αργότερα στην Εκκλησία πρόσφερε πολλά στην επαναστατημένη Πατρίδα μας. Σπούδασε στην Ιταλία και Γαλλία, όπου επηρεάστηκε από τον υπό ανάπτυξη τότε Θεοφιλανθρωπισμό, ο οποίος ήταν ένα δημιούργημα της Γαλλικής Επανάστασης και πιο συγκεκριμένα του Γάλλου Λαρεβεγιέρ-Λεπώ και των ορθολογιστικών τάσεων. Μετά την Επανάσταση ίδρυσε στην Άνδρο ορφανοτροφείο, το οποίο σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε ανώτερη σχολή, την οποία τιμούσε και αυτός ακόμη ο Αδαμάντιος Κοραής. Εκεί ίδρυσε και μια νέα θρησκεία, την οποία ονόμασε «Θεοσέβεια». Εισήγαγε στην θρησκευτική του κίνηση αυτή, νέες τελετές και νέες ευχές. Άλλαξε και το ημερολόγιο και έθεσε ως πρώτο έτος έναρξης αυτού το 1891, έτος κατά το οποίο είχε μεταβεί ο ίδιος στη Δύση όπου είχε δει – πάντα κατ’ αυτόν – το φως της γνώσης και της αλήθειας. Δεν έλειπαν και από αυτόν οι μεσσιανικές φαντασιώσεις με τις οποίες πίστευε πως θα ανορθώσει τον άνθρωπο και την κοινωνία. Εισήγαγε και νέο σύμβολο της πίστης και νέο ιερατείο, του οποίου τα μέλη ονόμασε θεαγούς, δηλαδή αυτοί που οδηγούν στο Θεό. Κατήργησε σχεδόν όλα τα δόγματα της Εκκλησίας και δέχονταν την μοναδικότητα και ενότητα του Θεού. Διώχτηκε και φυλακίστηκε, με αποτέλεσμα να πεθάνει τελικά στις φυλακές της Σκιάθου στις 13 Ιανουαρίου 1853. Ο Θεόφιλος Καΐρης υπήρξε ομολογουμένως μια μεγάλη προσωπικότητα, έντιμη, μορφωμένη, με εθνικό παλμό. Ελοξοδρόμησε όμως από την αληθινή πίστη και αντί για καλό πρόσφερε ταραχή στην Εκκλησία.               

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ
1. Αθανάσιος Γερομιχαλός: «Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος» Τόμος Α΄
2. Χρήστος Γιανναράς: Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα
3. http://www.rizarios.gr

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

$
0
0

Οι περισσότεροι που ακούνε για την αρχαία Ελληνική θρησκεία, φέρνουν αμέσως στο μυαλό τους, τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, θεωρώντας πως οι αρχαίοι προγονοί μας πίστευαν πάντα σ’ αυτούς. Μία ακόμη αντίληψη που έχουν, επηρεασμένοι από τη θρησκεία του Χριστιανισμού, είναι πως η αρχαία Ελληνική θρησκεία ήταν ενιαία και είχε ένα ενιαίο δόγμα. Βέβαια τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Ούτε ενιαία υπήρξε ποτέ, ούτε η θρησκεία του Δωδεκάθεου ήταν εξ υπαρχής. Ο πρώτος βωμός ο οποίος αφιερώνεται  στους δώδεκα θεούς, εμφανίζεται μόλις τον 6οαιώνα π.Χ. στην Αθήνα από τον Πεισίστρατο τον εγγονό του τυράννου: «Πεισίστρατος ο γιος του τυράννου Ιππίου, ο οποίος είχε το όνομα του παππού του, αφιέρωσε όταν ήταν άρχοντας βωμό στους δώδεκα θεούς στην αγορά»Θουκυδίδης, Ιστορίαι ΣΤ΄ 54.6 – 7.
Μια ωραία προσέγγιση της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας, βρήκαμε σε ένα βιβλιαράκι της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, την οποία δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως:
«Η αρχαία Ελληνική θρησκεία είναι ένα ακαθόριστο μόρφωμα, το οποίο ουδέποτε είχε στατική και μόνιμη μορφή. Από το απώτερο παρελθόν της προϊστορίας, όπως δείχνει η αρχαιολογική έρευνα και η μελέτη των πηγών, μέχρι τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, βρισκόταν σε μια δαιδαλώδη ποικιλομορφία και συνεχή εξέλιξη. Στους προϊστορικούς χρόνους όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η θρησκεία ήταν πρωτόγονη φυσιολατρική. Λατρεύονταν ποταμοί, βουνά, δένδρα, ζώα, πτηνά κ.λ.π. Το ίδιο και στα Μυκηναϊκά χρόνια και στην Μινωϊκή Κρήτη η θρησκεία είχε έντονο φετιχιστικό και τοτεμικό χαρακτήρα. Λατρεύονταν κατά κόρον, “οι πέτρες και τα ορυκτά, αδούλευτα από ανθρώπινο χέρι ή απλές γεωμετρικές μορφές” (περιοδικό «Απολλώνειον Φως», Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1998, σελ. 5). Η θεά Γη ήταν η κύρια θεότητα. Σε πάμπολλα ειδώλια εικονίζεται μια αλλόκοτη γυναικεία μορφή με φίδια στα χέρια. Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης πίστευαν πως οι πρωτόγονες θεότητες ήταν εγκλωβισμένες σε υλικά αντικείμενα! Στους αρχαϊκούς χρόνους, έχουμε λατρεία χθονίων θεοτήτων. Αργότερα άρχισε να διαμορφώνεται το δωδεκάθεο, ως αντικατοπτρισμός της απολυταρχικής και αριστοκρατικής εξουσίας των ελληνικών πόλεων. Παράλληλα η κάθε πόλη προέτασσε τη λατρεία τοπικών θεοτήτων και ηρώων.»Νεοπαγανισμός, η απειλή από το παρελθόν σελ. 9 – 10.
Το τέλος των πόλεων – κρατών στην Ελλάδα που επέφεραν οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα μετέπειτα ιδρυθέντα βασίλεια των επιγόνων του, είχε ως αποτέλεσμα και την κατάρρευση της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας, τουλάχιστον με την μορφή που εκδηλώνονταν σ’ αυτές τις πόλεις – κράτη. Ο πρώην πολίτης όχι μόνο δεν σέβονταν την πατρώα θρησκεία δηλαδή την θρησκεία των προγόνων του, όχι μόνο δεν μπορούσε να στηρίζεται σ’ αυτήν, αλλά έφτανε στο σημείο να την διακωμωδεί κιόλας. Ο Παυσανίας (2οςαιώνας μ.Χ.) στα «Αττικά» μιλάει για Αθηναίους που για να διασκεδάσουν στα σπίτια τους έκαναν τελετές μιμούμενοι τα Ελευσίνια μυστήρια μία από τις ιερότερες και πιο σεβαστές θρησκευτικές τελετές στην αρχαία Ελλάδα. Πιθανόν να ζήλεψαν την … «δόξα» του Αλκιβιάδη (450 π.Χ. – 404 π.Χ.) που σύμφωνα με τον Πλούταρχο (45 μ.Χ. – 120 μ.Χ.), ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του, αναφέρεται στην ανάρμοστη και ασεβή πράξη του ιδίου και των φίλων του να μιμηθούν σε ιδιωτικά σπίτια την τελετή των Ελευσίνιων Μυστηρίων και να την διακωμωδήσουν.
Βέβαια οι θυσίες και οι γιορτές συνέχισαν να γίνονται, αλλά ο Έλληνας δεν ήταν πια καθόλου βέβαιος πως οι θεοί των προγόνων του υπάρχουν, είχε μάλιστα και τις αμφιβολίες του, πως κι αν υπάρχουν είναι δυνατόν να τον ακούνε κιόλας: «Πίστευε στον θεό και να τον σέβεσαι, αλλά μη του ζητάς τίποτε. Διότι τίποτε άλλο περισσότερο δεν έχεις από το να του ζητάς. Είτε υπάρχει, είτε όχι, μη θέλεις να μάθεις, αλλά ως υπάρχοντα και ως παρόντα πάντοτε να τον σέβεσαι»Φιλήμων, απόσπ. 1.118abγράφει ο δημοφιλής ποιητής εκπρόσωπος της «Νέας Κωμωδίας» Φιλήμων (361 π.Χ. – 263 π.Χ.)
Την αποξένωση αυτή και το κενό που ένοιωθε ο άνθρωπος στη σχέση του με το Θεό εξέφρασε και ο μεγάλος φιλόσοφος Επίκουρος (341 π.Χ. – 270 π.Χ.) ο οποίος υποστήριζε πως ο Θεός είναι μια οντότητα απόλυτα ξένη προς τον άνθρωπο, κάτι περίπου αντίστοιχο που υποστήριξε στους νεότερους χρόνους το κίνημα του Δεϊσμού (Deismus): «Το μακάριο και άφθαρτο ούτε το ίδιο έχει τίποτε ούτε σε άλλον παρέχει. Ώστε ούτε με οργές επικοινωνεί ούτε με χάρες»Επίκουρος, Κύριαι δόξαι 1.1
Την κατάρρευση της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας, και την αποκατάσταση της θρησκευτικής ζωής προσπάθησε να ανακόψει ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός Λυκούργος, προσπαθώντας να εμφυσήσει ξανά στον πολίτη την ευσέβεια και την αρετή. Ο Λυκούργος (390 π.Χ. – 324 π.Χ.) ήταν γόνος παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, ακολούθησε τις αρχές που χαρακτήριζαν τους παλαιούς Αθηναίους: προσήλωση στη θρησκεία και τους θεούς της πόλης, λιτότητα στον ιδιωτικό βίο, αμείλικτη στάση απέναντι σ'εκείνον που πρόδιδε την πόλη ή παρέβαινε τους καθιερωμένους ηθικούς και πολιτικούς κανόνες.Πολλοί από τους προγόνους του υπήρξαν ιερείς είτε του Ποσειδώνα είτε της Αθηνάς. Τιμούσε ιδιαίτερα τον θεό Διόνυσο. Αλλά η προσωρινή αυτή έκλαμψη δεν είχε συνέχεια. Με το θάνατό του τελείωσαν και όλα. Το ποτάμι δεν γύριζε πίσω πλέον.   
Ηκοινωνία είχε χάσει οριστικά την παλιά συνοχή της και η θρησκευτικότητα είχε κατακερματιστεί και αυτή. Η πληθώρα νέων αγαλμάτων και βωμών που στήνονταν σε θεοποιημένες έννοιες ή καταστάσεις περιγράφει εναργέστατα τον κλονισμό της πίστης στους Δώδεκα θεούς του Ολύμπου, ακόμα και σ’ αυτή την προστάτιδα της πόλης Αθηνά. Στήθηκαν λοιπόν βωμοί στην Αγορά των Αθηνών στη Μνημοσύνη, τις Χάριτες, τις Ώρες, τις Νύμφες, τις Μοίρες, τον Δήμο, τη Δημοκρατία, τη Νίκη, την Ειρήνη, την Υγεία, τον Πόθο κ.λ.π. καθώς και σε ουράνια σώματα, όπως τον Ήλιο και τη Σελήνη. Εξ’ αυτού του γεγονότος άλλωστε, θα αποκαλέσει τους Αθηναίους «θεοσεβέστατους» ο Απόστολος Παύλος, στο κήρυγμά του στον Άρειο Πάγο, Πράξεις των Αποστόλων 17:22.
Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να τα δούμε ως μια έκπτωση στην δεισιδαιμονία, αλλά στην αγωνία του ατόμου για μια άμεση σύνδεση και σχέση με το θεό, μια επίκληση για παρέμβασή του σε ότι ελπίζει ή σε ότι τον απειλεί, κάτι που δεν μπορούσε πλέον να του παράσχει η αχρηστευμένη από τα πράγματα θρησκεία της πόλης.
Ζώντας πλέον ο άνθρωπος της ελληνικής κοινωνίας σε μια πολυπολιτισμική και αχανή αυτοκρατορία και έχοντας χάσει τη «ζεστασιά» και το ενδιαφέρον της πόλης – κράτους του, ένοιωθε μια μοναδική εγκατάλειψη. Δεν υπήρχε πλέον προστασία ούτε από τους θεούς ούτε από την πολιτεία. Γι’ αυτό και όταν αποζητούσαν σωτηρία και συμπαράσταση, έχοντας χάσει την πίστη στα πάτρια, προτιμούσαν ν’ απευθύνονται στον ισχυρό άντρα της κάθε εποχής, τον οποίο ονόμαζαν Ευεργέτη, και τον τιμούσαν σαν θεό για να τον κολακέψουν: «Διότι άλλοι μεν από τους θεούς ή βρίσκονται μακριά ή δεν έχουν αυτιά ή δεν υπάρχουν ή δεν μας προσέχουν ούτε στο παραμικρό. Εσένα δε, σε βλέπουμε παρόντα, ούτε ξύλινο, ούτε λίθινο αλλά αληθινό. Ευχόμεθα πράγματι για σένα. Πρώτα φέρε μας την ειρήνη, αγαπητέ. Διότι κύριος είσαι εσύ»Δούριδος, Ιστορία 5.30.18.Αυτοί δε οι τιμώμενοι, προτιμούσαν να μην προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες αναγνωρισμένους θεούς, αλλά να αναγνωρίζονται και αυτοί ως αδέλφια ή παιδιά των θεών της πάλαι ποτέ πόλης – κράτους, και η λατρεία τους να συνδέεται με τους παλιούς θεούς.
ΟΣπαρτιάτης ναύαρχος Λύσανδρος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ήταν ο πρώτος εν ζωή ισχυρός άνδρας για τον οποίο οι Έλληνες έστησαν βωμό. Του πρόσφεραν θυσίες όπως σε θεό, θέσπισαν προς τιμή του αγώνες, τα «Λυσάνδρεια»! και έγραψαν γι’ αυτόν παιάνα, είδος δηλαδή άσματος που γραφόταν μόνο για Θεό: «πρώτον μεν … από τους Έλληνες σε κείνον βωμούς και πόλεις του αφιέρωσαν σαν θεό και του έκαναν θυσίες»Πλουτάρχου, Βίοι, Λύσανδρος 18.3.Πολύ σύντομα αυτό γίνονταν χωρίς κανένα ίχνος ντροπής πλέον. Όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος (83 π.Χ. – 30 π.Χ.) πήγε στην Έφεσο, τον υποδέχθηκαν οι γυναίκες μεταμφιεσμένες σε Βάκχες και οι άνδρες και τα αγόρια σε Σατύρους και Πάνες, και χαιρετούσαν τον Μάρκο Αντώνιο σαν να ήταν ο θεός Διόνυσος, ψάλλοντας του παιάνα: «Μόλις εισήλθε αυτός στην Έφεσο, τον υποδέχθηκαν οι γυναίκες μεταμφιεσμένες σε Βάκχες και οι άνδρες και τα αγόρια σε Σατύρους και Πάνες και η πόλη ήταν γεμάτη από κισσούς και θύρσους και ψαλτήρια και σύριγγες και αυλούς και τον αποκαλούσαν Διόνυσο, Χαριδότη και Μειλίχιο»Πλουτάρχου, Βίοι, Αντώνιος 24.4.
ΟΦίλιππος Β΄ ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, τιμήθηκε ως θεός στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έκτισε μόνος του τον ναό του στην Ολυμπία, όπου έβαλε το χρυσελεφάντινο άγαλμά του, κατά το πρότυπο του αγάλματος του Δία. Ο Αλέξανδρος ομοίως, αναγνωρίστηκε ως Θεός από τους Αθηναίους, αν και αυτό κράτησε μόνο μέχρι τον θάνατό του. Μπόρεσε πάντως να απολαύσει τον εαυτό του ως τον δέκατο τρίτο των Ολύμπιων θεών σε αρκετές πόλεις. Γράφει ο βιογράφος του Αρριανός (95 μ.Χ. – 180 μ.Χ.), για τη συζήτηση που έγινε για την θεοποίησή του: «Είναι πολύ πιο δίκαιο να θεωρήσουμε τον Αλέξανδρο θεό παρά το Διόνυσο και τον Ηρακλή ... γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, όταν ο Αλέξανδρος θα πέθαινε οι άνθρωποι θα τον τιμούσαν σαν θεό· πολύ πιο δίκαιο λοιπόν θα ήταν αν του απέδιδαν τις τιμές αυτές ενώ ήταν ακόμα ζωντανός και όχι μετά τον θάνατό του οπότε θα του ήταν άχρηστες»Αρριανός, Ανάβασις 4. 10, 6-7.
Η θεοποίηση του ισχυρού οδήγησε όχι μόνο στον εξευτελισμό και την αλλοτρίωση της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας, αλλά και στην ηθική κατάπτωση του Έλληνα, αφού την πατροπαράδοτη ευσέβεια προς τους θεούς διαδέχτηκε η αισχρή κολακεία. «Τα ιερά και τα πάτρια», τα διατηρούσαν βέβαια,  στο βαθμό όμως που τα είχαν έτοιμα να τα πουλήσουν στον κάθε «ευεργέτη» ο οποίος έδινε λεφτά ή φαγητό στους κατοίκους της πόλης ή ακόμη να τα χρησιμοποιήσουν για να κολακέψουν τους οποιοδήποτε ισχυρούς: «Έγιναν επίγειοι θεοί, για τις ευεργεσίες τους στους ανθρώπους και αθάνατη δόξα και τιμή πέτυχαν»Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη ιστορική 6.1,1.
Ηκατάπτωση της Αθήνας έφθασε σε σημεία κυριολεκτικά αδιανόητα, όταν τα Ελευσίνια μυστήρια των Αθηναίων γελοιοποιήθηκαν, προκειμένου να κολακευθεί ο ισχυρός άνδρας της στιγμής, Δημήτριος ο Πολιορκητής (337 π.Χ. – 283 π.Χ.): «Διαβόητος έγινε για την κολακεία του και ο δήμος των Αθηναίων»Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 6.62.Αυτόν και τον πατέρα του Αντίγονο, πρωτοτυπώντας οι Αθηναίοι, τους ονόμασαν «θεούς σωτήρες». Αποφάσισαν με ψήφισμα και τους έστησαν βωμούς. Τους απεσταλμένους του Δημητρίου ονόμασαν όχι πρεσβευτές αλλά θεωρούς, ένας τίτλος που ως γνωστόν κατείχαν μόνο οι απεσταλμένοι της οποιαδήποτε Ελληνικής πόλης στους Δελφούς και την Ολυμπία «διότι πρώτους μεν από όλους τους ανθρώπους τον Δημήτριο και τον Αντίγονο … θεούς σωτήρες ανέγραψαν»Πλουτάρχου, Βίοι, Δημήτριος 10.3 – 5.Ο Αθήναιος (τέλος 2ουμ.Χ. αιώνα – αρχές 3ουμ.Χ. αιώνα), μας διασώζει και τον ύμνο που έγραψαν οι Αθηναίοι και τον αφιέρωσαν στον Δημήτριο τον Πολιορκητή: «Χαίρε γιε του παντοδύναμου θεού Ποσειδώνα και της Αφροδίτης. Γιατί άλλοι θεοί είτε είναι μακριά ή δεν ακούν ή δεν υπάρχουν ή δεν νοιάζονται διόλου για μας· εσένα όμως, σε βλέπουμε μπροστά μας, όχι από ξύλο ούτε από πέτρα, αλλά αληθινό»Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί VI, 253e.Οι άλλοτε υπερήφανοι Αθηναίοι, αυτοί που έδωσαν κατ’ εξοχήν τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα, έπεσαν τόσο χαμηλά μέχρι του σημείου να στήσουν 360 ανδριάντες! έναν για κάθε μέρα του έτους στον Δημήτριο τον Φαληρέα, για να τον κολακέψουν, τους οποίους βέβαια κατέστρεψαν μετά τον θάνατό του. Την ίδια υποκρισία και εν συνεχεία αχαριστία, έδειξαν αμέσως μετά, και στον Δημήτριο τον Πολιορκητή, τον άνθρωπο που ίσως εξευτέλισε όσο κανείς άλλος την πόλη τους.
Ας δούμε κάποια σημεία του ευτελισμού αυτού των Αθηναίων από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Αποφάσισαν να τον υποδέχονται με τιμές που αποδίδονταν μόνο στην θεά Δήμητρα και τον θεό Διόνυσο, άλλαξαν το όνομα του μήνα Μουνιχιώνα (24 Μαρτίου – 22 Απριλίου) και τον έκαναν Δημητριώνα, ενώ τα Διονύσια τα ονόμασαν Δημήτρια! Έφθασαν στο σημείο να τον αναγορεύσουν σε αδελφό της θεάς Αθηνάς και του έδωσαν για κατοικία τον Παρθενώνα. Και αυτός, με τον χυδαία έκλυτο βίο του μετέτρεψε τον ναό της πολιούχου Αθηνάς σε πορνείο, εγκαθιστώντας εκεί πόρνες και νεαρούς πόρνους: «Αυτοί δε, αν και προηγουμένως ήδη μέχρι καταχρήσεως είχαν χορηγήσει άφθονη τιμή σ’ αυτόν, βρήκαν όμως και τότε τρόπο να φανούν νέοι και πρόσφατοι στις κολακείες, δίνοντας σ’ αυτόν κατάλυμα τον Οπισθόδρομο(δηλ. το δυτικό μέρος) του Παρθενώνα, και εκεί κατοικούσε …   αλλά ο Δημήτριος, ο οποίος έπρεπε να ντρέπεται την Αθηνά, αν όχι για κάτι άλλο, τουλάχιστον ως αδελφή του μεγαλύτερη, διότι έτσι ήθελε να λέγεται, τόσο πολύ γέμισε με ντροπή την ακρόπολη για παίδες ελευθέρους και γυναίκες πολίτιδες, ώστε καθαρός φαίνονταν ο τόπος όταν ακόλαστα αυτός περνούσε τον καιρό του μόνο μαζί με τις πόρνες εκείνων, της Χρυσίδας, της Λαμίας, της Δημούς ή της Αντικύρας»Πλουτάρχου, Βίοι, Δημήτριος 23.4.5 – 24.1.2.
Τόσα πολλά έκανε ο Δημήτριος με την συνεργασία και την προτροπή των ευτελισμένων Αθηναίων, ώστε γεμάτος θλίψη για την κατάντια τους ο Πλούταρχος, υποχρεώνει τον εαυτό του να μην τα πει, σεβόμενος την πόλη: «Και τα μεν άλλα δεν πρέπει σαφώς να διηγηθούμε για χάρη της πόλης»Πλουτάρχου, Βίοι, Δημήτριος 24.2.
Ένα ακόμα παράδειγμα, για την παντελή κατάπτωση του ήθους των Αθηναίων. Στο πρυτανείο των Αθηνών, όπου φυλάσσονταν οι νόμοι του Σόλωνα, οι Αθηναίοι είχαν βάλει σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής ανδριάντες των αληθώς γενναίων σωτήρων της πόλεως Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή. Και όμως στην ελληνιστική περίοδο, οι Αθηναίοι άλλαξαν τις αφιερώσεις, που πλέον δεν είχαν νόημα γι’ αυτούς, και έγραψαν πως οι συγκεκριμένοι ανδριάντες είναι ενός Ρωμαίου και ενός Θράκα!: «Τους ανδριάντες του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή, αλλάζοντες τις επιγραφές, τους μετέτρεψαν σε ανδριάντες ενός Ρωμαίου και ενός Θράκα»Παυσανίας, Αττικά 1.18.3 – 4.
Και το τελειωτικό χτύπημα στην αρχαία Ελληνική θρησκεία το δίνει ο συγκρητισμός. Η λέξη αυτή προέρχεται από το ρήμα συγκρητίζωκαι αρχικά σήμαινε την από κοινού ένωση των Κρητών παρά τις διαφορές τους για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου κινδύνου. Αργότερα σήμαινε – και μ’ αυτή την έννοια κατανοείται σήμερα – η ανάμιξη στοιχείων από διάφορες θρησκείες.
ΟΈλληνας μετά την παρακμή που επέφερε ο αδελφοκτόνος Πελοποννησιακός Πόλεμος, δεν νοιάζεται πλέον για την πόλη του, αλλά μόνο για τον εαυτό του. Έτσι στρέφεται σε ξένους θεούς και αναζητά διέξοδο στο υπαρξιακό κενό του στην δεισιδαιμονία, τον αποκρυφισμό, την μαγεία. Καινούργιοι θεοί εισέρχονται στις Ελληνικές πόλεις από διάφορα μέρη του γνωστού τότε κόσμου. Τον 4οαιώνα εντάσονται στην αρχαία Ελληνική θρησκεία οι Αιγυπτιακοί θεοί Άμμων Ρα, Ίσιδα, Σαβάζιος και η Φρυγική Μεγάλη Μητέρα (Κυβέλη).
Στην Δήλο, το νησί του Απόλλωνα και την ιερή καρδιά των αρχαίων, αναγείρονται μεγαλοπρεπείς ναοί του Σάραπι, της Ίσιδος, του Άνουβι κ.λ.π. των Αιγυπτίων. Και όλα αυτά βοηθιούνται, από την πολιτική του Μ. Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, οι οποίοι επιθυμούσαν την σύγκραση των πολιτισμών για την εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών σχεδίων και την απουσία κάθε αντίστασης στα απολυταρχικά καθεστώτα τους.    
Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια, η αρχαία Ελληνική θρησκεία κάνει μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να σταματήσει το ψυχοράγημά της, μεταμορφούμενη σε ένα πολύπλοκο συγκρητιστικό θρησκευτικό και φιλοσοφικό σύστημα, τον Νεοπλατωνισμό, για να επιβιώσει μπροστά στην σαρωτική εξάπλωση του Χριστιανισμού. Ήταν όμως αργά. ΟΦοίβος Απόλλων δεν είχε πια κατοικία και το ομιλών νερό είχε στερέψει!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: «Ελληνισμός Προσήλυτος»
2. Νεοπαγανισμός, η απειλή από το παρελθόν
3. Ελληνική Βικιπαίδεια 

ΜΑΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΙΜΗΤΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ

$
0
0

Ως γνωστόν στη θρησκευτική ζωή σχεδόν όλων των προχριστιανικών λαών και ιδιαίτερα των πρωτογόνων και των ιθαγενών που αποκαλούμε εμείς «αγρίους» η μαγεία έπαιζε τον κεντρικότερο και βασικότερο ρόλο. Δέον να ληφθεί υπόψη πως στους λαούς αυτούς τα όρια μεταξύ θρησκείας και μαγείας ήταν δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί τι είναι θρησκευτικό και τι μαγικό. Άλλωστε το πιο αξιοσέβαστο πρόσωπο της φυλής, πολλές φορές ακόμα και από τον ίδιο τον βασιλιά, ήταν ο μάγος της φυλής ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και ιερέας αλλά και γιατρός. Σ’ αυτόν κατέφευγαν τα μέλη της φυλής για διάφορες μορφές βοήθειας όπως π.χ. την ίαση κάποιου μέλους της οικογένειας που ασθενούσε ή την εξόντωση κάποιου μισητού προσώπου κατά κανόνα εχθρού. Η μαγεία που απέβλεπε σε κάτι καλό ονομάστηκε «λευκή», ενώ αντίθετα αυτή που ήθελε να προξενήσει κακό «μαύρη».
Ανεξάρτητα πάντως από το σκοπό και τη διάθεση και στη μία και στην άλλη χρησιμοποιούνται συγγενείς κώδικες συμβολισμού και πράξεων. Γι’ αυτό και στη «λευκή» και στη «μαύρη» κυριαρχεί η ομοιοπαθητική ή μιμητική μαγεία, με την οποία πιστεύεται πως τα δρώμενα σ’ ένα ομοίωμα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον συμβολιζόμενο και η μεταδοτική μαγεία όπου πιστεύεται πως τα τελούμενα σε κάτι που ανήκε ή ήλθε σε επαφή με έναν άνθρωπο π.χ. μαλλιά, νύχια, ρούχα, μέρος του δέρματος μεταφέρονται θετικά ή αρνητικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Για να βλαφτεί λοιπόν ένας εχθρός, φτιάχνεται ένα ομοίωμά του από οποιοδήποτε υλικό. Η ομοιότητά του με το πρωτότυπο δεν ενδιαφέρει και πολύ, αρκεί και μόνο ένα οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί κάλλιστα να «διοριστεί» σαν εικόνα του. Ότι μετά συμβεί στο ομοίωμα, το ίδιο παθαίνει και το μισητό πρότυπο. Σε όποιο σημείο του σώματος βλαφτεί το πρώτο στο ίδιο σημείο προσβάλλεται και το δεύτερο.
Βέβαια από τις πιο κλασσικές περιπτώσεις μαγικών μιμητικών πράξεων που έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο στους πρωτόγονους λαούς όλων των εποχών και έχουν διατηρηθεί στους μύθους και την λατρεία ακόμα και των πιο εξελιγμένων είναι οι μαγικές τελετουργίες που φέρνουν βροχή ή καλή σοδειά. Η βροχή παράγεται με μαγικό τρόπο καθώς οι συμμετέχοντες την μιμούνται «παίζοντας την βροχή» ή καθώς μιμούνται τα σύννεφα και την καταιγίδα που την προκαλούν. Οι Ainoτης Ιαπωνίας λόγου χάρη φέρνουν βροχή με τον εξής τρόπο: μερικοί χύνουν νερό από μεγάλα κόσκινα, ενώ άλλοι βάζουν σε μια μεγάλη λεκάνη πηδάλιο και κατάρτι, σαν να είναι πλοίο, και την περιφέρουν στο χωριό και τους κήπους.
Ηγονιμότητα της γης εξασφαλίζεται και αυτή με μαγικό τρόπο, αναπαριστώντας οι συμμετέχοντες την ανθρώπινη σεξουαλική πράξη. Σε πολλές φυλές της Αφρικής νεαροί ιθαγενείς ανοίγουν οπές στο έδαφος και ερχόμενοι σε σεξουαλική πράξη με τη «μάνα γη» αφήνουν το σπέρμα τους για την καρποφορία της. Ή συλλέγουν το σπέρμα τους σε διάφορα δοχεία ή κολοκύθες, το χύνουν πάλι σε οπές της γης με τον ίδιο απώτερο σκοπό την γονιμότητα δηλαδή της γης. Σε μερικές περιοχές της Ιάβας, όταν πλησιάζει ο καιρός που ανθίζει το ρύζι, τα ζευγάρια των χωρικών έρχονται σε ερωτική επαφή την νύχτα στους αγρούς για να ενθαρρύνουν με το παράδειγμά τους την πλούσια καρποφορία του ρυζιού. Αντίθετα νοιώθουν τρόμο για τις απαγορευμένες αιμομικτικές σχέσεις, γιατί πιστεύουν πως είναι ολέθριες για τη συγκομιδή και τη γονιμότητα του εδάφους.
Στις μαγικές μιμητικές πράξεις πρέπει να καταταγούν και ορισμένες αρνητικές εντολές, τις οποίες οφείλει να τηρήσει κάποιος επειδή είναι μαγικά προφυλακτικά μέτρα. Όταν μερικοί κάτοικοι ενός χωριού της φυλής Dayakκυνηγούν αγριογούρουνα, οι υπόλοιποι, που μένουν πίσω, απαγορεύεται να αγγίζουν λάδι ή νερό, γιατί πιστεύουν πως αν τα αγγίξουν, τα δάχτυλα των κυνηγών θα γίνονταν γλιστερά και η λεία θα τους ξέφευγε μέσα από τα χέρια. Επίσης, όταν ένας κυνηγός της φυλής Gilyakακολουθεί θηράματα στο δάσος, απαγορεύεται τα παιδιά του στο σπίτι να χαράζουν σχέδια στο ξύλο ή στην άμμο, αλλιώς τα μονοπάτια του δάσους θα μπερδεύονταν όπως οι γραμμές των σχεδίων και ο κυνηγός δεν θα μπορούσε να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Δέον να ληφθεί υπόψη πως στα παραπάνω παραδείγματα η απόσταση δεν επηρεάζει την μαγική επενέργεια αφού από τον ιθαγενή, ο οποίος έχει διαφορετική θέαση του κόσμου, η τηλεπάθεια θεωρείται αυτονόητη.
Ημαγική μιμητική πράξη δεν είναι μόνο για να προκληθεί ένα καλό αποτέλεσμα ή να βλαφτεί ένας εχθρός, αλλά μπορεί επίσης να τεθεί στην υπηρεσία της ευσέβειας βοηθώντας τους καλούς θεούς ενάντια στους κακούς θεούς ή τους δαίμονες. Γράφει ο σερ Τζέιμς Τζωρτζ Φρέιζερ (JamesGeorgeFrazer) 1854 – 1941 ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπολόγους και εθνολόγους στο βιβλίο του «TheMagicArt», τόμος ΙΙ, σελίδα 67: «Κάθε νύχτα που ο Θεός του ήλιου Ρα – των αρχαίων Αιγυπτίων – γύριζε στο σπίτι του, στην πυρακτωμένη δύση, έπρεπε να δίνει σκληρή μάχη ενάντια σε μια στρατιά από δαίμονες, που αρχηγός τους ήταν ο θανάσιμος εχθρός του Απεπί. Έπρεπε να παλεύει μαζί τους όλη τη νύχτα και συχνά οι δυνάμεις του σκότους ήταν τόσο ισχυρές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να στέλνουν μαύρα σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό και να τον κάνουν έτσι να χάνει δύναμη και να αδυνατίζει το φως του. Για να βοηθηθεί λοιπόν ο θεός του ήλιου, γινόταν κάθε μέρα η ακόλουθη ιεροτελεστία στις Θήβες: κατασκεύαζαν από κερί ένα ομοίωμα του εχθρού του Απεπί, που είχε τη μορφή ενός φριχτού κροκόδειλου ή ενός φιδιού και πάνω σ’ αυτό το ομοίωμα έγραφαν το όνομα του δαίμονα με πράσινο μελάνι. Μετά έβαζαν το ομοίωμα μέσα σε μια θήκη από πάπυρο, που πάνω της ήταν γραμμένο το ίδιο όνομα, το τύλιγαν με μαύρα μαλλιά, ο ιερέας το έφτυνε, το κομμάτιαζε με ένα πέτρινο μαχαίρι και το πετούσε στο έδαφος. Μετά το πατούσε με το αριστερό του πόδι και τελικά το έριχνε σε φωτιά που έκαιγε με φυτά ορισμένου είδους. Όταν το ομοίωμα του Απεπί είχε πια καταστραφεί με αυτό τον τρόπο, την ίδια τύχη είχαν στη συνέχεια και τα ομοιώματα των δαιμόνων της ακολουθίας του. Αυτή η ιεροτελεστία, που έπρεπε να συνοδεύεται και από ορισμένα λόγια, επαναλαμβανόταν όχι μόνο το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά και σε κάθε ενδιάμεση χρονική στιγμή που ξεσπούσε μια καταιγίδα, που έπεφτε ραγδαία βροχή, ή μαύρα σύννεφα κρύβανε τον ήλιο στον ουρανό. Οι κακοί εχθροί υποτίθεται ότι είχαν την ίδια τύχη με τα ομοιώματά τους, έφευγαν, και ο θεός του ήλιου θριάμβευε πάλι».Κατά τον Φρέιζερ, εδώ εδράζεται και η βιβλική απαγόρευση της δεύτερης εντολής του δεκαλόγου, της απεικόνισης δηλαδή με ομοίωμα οποιουδήποτε ζωντανού όντος και όχι στην θεμελιώδη άρνηση των εικαστικών τεχνών από τους Ιουδαίους, αφού επιδιώκει να στερήσει από τη μαγεία, την οποία η εβραϊκή θρησκεία απορρίπτει, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της.
Ημαγική μιμητική πράξη η οποία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της μαγικής ενέργειας αφού πρόκειται για την ομοιότητα μεταξύ της επιτελούμενης πράξης και του αναμενόμενου αποτελέσματος, όπως λόγου χάρη η μαγική μέθοδος για την παραγωγή της βροχής, σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης του πολιτισμού θα αντικατασταθεί με λιτανείες και προσευχές στους θεούς.
Όταν ο πρωτόγονος ή ο ιθαγενής θέλει να βλάψει έναν εχθρό του μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλη μέθοδο, αντί της κατασκευής ομοιώματος αυτού. Παίρνει νύχια, μαλλιά, άχρηστα πράγματα ή ένα κομμάτι από τη φορεσιά του και τα μεταχειρίζεται με κάποια εχθρότητα. Αυτό το κάνει, γιατί πιστεύει πως έχει τον ίδιο στην κατοχή του και ασφαλώς θα πάθει ότι και τα πράγματα που προέρχονται από αυτόν.
Παράλληλα με την ομοιότητα ή την επαφή, η μαγική λογική χρησιμοποιεί και τη δύναμη του λόγου. Τα δυνατά γητεύματα, στηρίζονται τόσο στα κατάλληλα συστατικά όσο και στον ισχυρό λόγο ενός «δυναμούχου» προσώπου. Αυτό εξηγείται γιατί από τη σκοπιά των πρωτογόνων και των ιθαγενών, στα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου συγκαταλέγεται και το όνομά του. Όταν λοιπόν ξέρουμε το όνομα ενός προσώπου ή ενός πνεύματος, αποκτούμε μια ορισμένη δύναμη στον κάτοχο του ονόματος. Εδώ βέβαια η μιμητική ομοιότητα έχει προφανώς αντικατασταθεί από μια σχέση αλληλεξάρτησης.
Πιθανόν στην λογική αυτή να βασίζεται και ο κανιβαλισμός των πρωτογόνων. Όποιος δηλαδή τρώει κομμάτια από το σώμα ενός ανθρώπου, αποκτά ταυτόχρονα και τις ιδιότητές του. Στην ίδια λογική κινούνται οι προφυλάξεις και οι περιορισμοί που τίθενται στο τι μπορεί να φάει κάποιος κάτω από ειδικές συνθήκες. Λόγου χάρη μια γυναίκα έγκυος αποφεύγει το κρέας ορισμένων ζώων, όπως του λαγού, γιατί πιστεύει πως κάποιες από τις ιδιότητές του, π.χ. η δειλία, θα τις έπαιρνε και το παιδί της που τρέφεται από αυτή, κάτι βέβαια που της είναι εντελώς ανεπιθύμητο.
Αξίζει να προσεχθεί πως η μαγική επίδραση της αλληλεξάρτησης δεν αλλάζει, ακόμα και αν η σχέση έχει διακοπεί ή η επαφή έγινε σε μία μοναδική και σημαντική περίπτωση. Έτσι πιστεύεται πως ένας μαγικός δεσμός συνδέει την μοίρα μιας πληγής με το όπλο που την προξένησε. Η πίστη αυτή έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Όταν ένας Μελανήσιος μπορέσει να πάρει το τόξο που τον πλήγωσε, το βάζει με φροντίδα σε ένα δροσερό μέρος, για να μην κακοφορμίσει η πληγή του. Αν όμως το τόξο μείνει στα χέρια του εχθρού, τότε αυτός το κρεμάει κοντά στη φωτιά, σκοπεύοντας έτσι να δημιουργήσει φλεγμονή και κάψιμο στη πληγή. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος 23 μ.Χ – 79 μ.Χ. στην «Φυσική Ιστορία» του, ΧΧVΙΙ, δίνει την συμβουλή σ’ αυτούς που τραυμάτισαν κάποιον και μετά μετάνιωσαν, να φτύνουν στο χέρι που διέπραξε το τραυματισμό και έτσι ο τραυματισμένος θα ανακουφιστεί από τον πόνο της πληγής του. Ο Άγγλος φιλόσοφος σερ Φράνσις Μπέικον (FrancisBacon) 1561 – 1626 στο έργο του «Φυσική Ιστορία» αναφέρει την γενική δοξασία σύμφωνα με την οποία, αν βάλουμε αλοιφή στο όπλο που είναι υπαίτιο για μια πληγή, η πληγή γιατρεύεται.
Οπατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ (SigmundFreud) 1856 – 1939 στο βιβλίο του «Τοτέμ και Ταμπού» σελίδα 107, αναφέρει πως ακόμα και στην εποχή του οι Άγγλοι χωρικοί εφάρμοζαν την ίδια συνταγή. Όταν κόβονταν με το δρεπάνι, φρόντιζαν να μείνει καθαρό και έτσι πίστευαν πως η πληγή δεν θα πιάσει πύον. Μάλιστα λίγο πιο κάτω αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη: «Τον Ιούνιο του 1902 μια αγγλική εβδομαδιαία εφημερίδα ανέφερε πως μπήκε κατά τύχη στο πόδι μιας γυναίκας με το όνομα MatildaHenryαπό το Norwichένα σιδερένιο καρφί. Χωρίς να κοιτάξει την πληγή ή έστω απλώς να βγάλει την κάλτσα της, είπε στην κόρη της να αλείψει με λίπος το καρφί, πιστεύοντας ότι έτσι όλα θα πήγαιναν καλά. Μετά από μερικές μέρες πέθανε από τέτανο».
Οπαραλογισμός του συγκεκριμένου γεγονότος και κατ’ επέκταση των μαγικών εντολών έχει να κάνει με την αντίληψη των ανθρώπων πως, όπως υπάρχει συνάφεια στον φαντασιακό κόσμο και στον κόσμο των ιδεών κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο σύστημα της φύσης, το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει και να εκμεταλλευτεί προς όφελός του. Αλλά ας αφήσουμε τον Φρέιζερ να μας τα πει καλύτερα: «Οι άνθρωποι πήραν, λανθασμένα, σαν δεδομένο ότι το σύστημα της φύσης λειτουργεί παρόμοια με το σύστημα των ιδεών και φαντάστηκαν ότι, αφού μπορούν ή φαίνεται πως μπορούν να ασκήσουν έλεγχο πάνω στις ιδέες του μπορούν να ασκήσουν έλεγχο και πάνω στα πράγματα».                  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Σίγκμουντ Φρόυντ: Τοτέμ και Ταμπού
2. Αναστάσιος Γιαννουλάτος: Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

$
0
0
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στα μέσα του 3ου μ. Χ. αιώνα εμφανίστηκε στην Εκκλησία μας μια νέα μορφή ζωής, ο μοναχισμός. Βεβαίως η έννοια του μονήρη βίου δεν ήταν άγνωστη στην αρχαία Εκκλησία. Οι περισσότεροι από τους αποστόλους ήταν και παρέμειναν άγαμοι, αφιερωμένοι στην ιεραποστολή της Εκκλησίας. Το ίδιο και ο απόστολος Παύλος, ο οποίος παροτρύνει τους πιστούς, όσοι

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΙΑ

$
0
0
Του Γεωργίου Διαμαντίδη Το παρόν άρθρο, είναι αφιερωμένο στους αδελφούς μας που έχουν εμπλακεί στα δίχτυα της μαγείας. Σε όλους εκείνους που κατέφυγαν στις μαγικές δυνάμεις, αλλά και σε αυτούς που έπεσαν θύματα μαγικών επιρροών. Kατανοούμε τη τραγική τους κατάσταση. Συμμεριζόμαστε τη δοκιμασία τους. Γνωρίζουμε, ότι υποφέρουν. Θέλουν να ελευθερωθούν, μα δεν μπορούν. Έχει  αδυνατίσει η

«Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ»!

$
0
0
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού (Ανασκευή μιας ακόμη αντιχριστιανικής τερατολογίας)  Άλλη μια «ρουκέτα» ρίχτηκε αυτές τις ημέρες από τους δαιμονικά μαινόμενους χριστιανομάχους. Όσο βλέπουν ότι τα βρώμικα χτυπήματά τους κατά της Εκκλησίας του Χριστού δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λυσσομανούν και προσπαθούν να εφεύρουν άλλα, πιο «αποτελεσματικά». Κάποιος, λοιπόν,

ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟΣ: ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ

$
0
0
ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΧΕΙΛΑ Ως γνωστόν η εισδοχή κάποιου στην οικογένεια της Εκκλησίας γίνεται με το μυστήριο του Βαπτίσματος. Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της – από το Χριστό και τους Αποστόλους – τελούσε  το μυστήριο του Βαπτίσματος αδιακρίτου ηλικίας, άσχετα δηλαδή, το αν ο πιστός ήταν σε νηπιακή ή όχι ηλικία. Και αυτό συνέβαινε γιατί ακολουθούσε την Γραφή, στην οποία είναι

ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ;

H Νέα Αποστολική Μεταρρύθμιση (NAR)

$
0
0
του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Διδάκτορος Θεολογίας Η προέλευση της ονομασίας Νέοι ασκοί – Νέα Αποστολική Μεταρρύθμιση (The New Apostolic Reformation) είναι ένα κίνημα που προέρχεται από τον προτεσταντικό κόσμο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την Εκκλησία της Πεντηκοστής και την Χαρισματική Κίνηση. Θεμελιώδης θέση της αποτελεί το γεγονός ότι ο Θεός αποκαθιστά στις ημέρες μας

Πως η αίρεση της Exeldim έρχεται σε αντίθεση με την Ορθόδοξη Θεολογία περί άκτιστων ενεργειών του Θεού

$
0
0
Του Παναγιώτη Μακρή Τα περί της εξελικτικής δημιουργίας θέματα με είχαν απασχολήσει αρκετά για κάποιο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν είδα με καλό μάτι την Exeldim, αν και παλαιότερα όταν ήμουν μικρότερος είχα διαβάσει ένα εξελικτικό άρθρο σχετικά με τους προαδαμιαίους ανθρώπους και για του λόγου το αληθές μου είχαν φανεί κάπως ικανοποιητικές οι απαντήσεις του στα θέματα ανθρωπολογίας. Μετά

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΑΝ ΟΙ «ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΙΛΙΕΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

$
0
0
Του Γεωργίου  Διαμαντίδη Ο υλιστικός χιλιαστικός Παράδεισος, όπως τον πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Σε αυτό το άρθρο, αγαπητοί, θα  κάνουμε κάποιες αποκαλύψεις με ντοκουμέντα,  όσο αφορά τις ημερομηνίες της Δευτέρας παρουσίας του Χριστού και την  χιλιετή  Βασιλεία που είπαν οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» κατά καιρούς. Τα ντοκουμέντα αυτά είναι παρμένα μέσα από τα έντυπα της ίδιας της

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΥΑΡΟΥΣ

$
0
0
Η κατάσταση των ιερών μονών και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και μετά την απελευθέρωση ήταν  άθλια  από άποψη διοίκησης. Κανείς μα κανείς δεν ενδιαφέρονταν για την αξιοποίηση της περιουσίας τους, παρά μόνο για πονηρό σκοπό δηλαδή την κάρπωση για ίδιο όφελος της περιουσίας αυτών. Ακόμη και αυτές οι κατά τόπου Εφορείες οι οποίες ορίστηκαν μετά την απελευθέρωση για την αξιοποίηση

ΠΩΣ «ΜΠΛΕΧΤΗΚΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ «ΓΙΑΧΩΒΑΔΕΣ» (ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ)

$
0
0
Το βιβλίο που έγινε αιτία να ασχοληθώ με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Μπαίνοντας στις 19 Δεκεμβρίου 2013 ο «Αντιαιρετικός» στον 7ο χρόνο λειτουργίας του, είναι ευκαιρία νομίζω να διηγηθώ, πως έτυχε να ασχοληθώ με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Πριν 18 χρόνια περίπου μου δάνεισε τυχαία ένας ιερέας το βιβλίο του Ελευθέριου Χατζή «Το έγκλημα των αιώνων, η Αγία Γραφή

ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: ΥΙΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΙΤΙΑ ΧΑΡΑΣ ΓΙΓΝΕΤΑΙ!

$
0
0
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την γέννηση του Χριστού. Μια γέννηση που έγινε αιτία να χαρούν οι άνθρωποι, αφού επιτέλους ανοίγεται και πάλι ο δρόμος για την συνάντηση των ανθρώπων με τον Θεό, ο οποίος είχε κλείσει με την αμαρτία του Αδάμ. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε, πως ο Χριστός για την σωτηρία μας, επέλεξε να γεννηθεί ως άνθρωπος στην χώρα του Ισραήλ. Αξίζει λοιπόν στο σημείο αυτό να
Viewing all 735 articles
Browse latest View live